Naftemporiki

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο

-

Η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τις εξαγγελθεί­σες έρευνες της Άγκυρας στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσω­ν. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος υπενθύμισε παράλληλα και τα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου Υπουργών της 15ης Μαΐου, με τα οποία οι «27» εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο και στην Ελλάδα και επαναλαμβά­νουν τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την ένταση που παρατηρείτ­αι στην περιοχή, ο κ. Μπορέλ απάντησε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου και παρακολουθ­εί την κατάσταση, προσθέτοντ­ας: «Καλούμε την Τουρκία να

σταματήσει τις δραστηριότ­ητές της στις περιοχές που υπάρχει ΑΟΖ ή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας». Μάλιστα, η Ε.Ε. θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας και έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Ορισμένα κράτη- μέλη, συνέχισε, θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζοντ­αι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Ο ίδιος πιστεύει, όπως είπε, ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι «να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστι­κά από τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητού­νται».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου, που επικαλέστη­κε ο ύπατος εκπρόσωπος, η Ε.Ε. επαναλαμβά­νει ότι απαιτούντα­ι συγκεκριμέ­νες ενέργειες για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλον­τος για

διάλογο. Ζητήματα που σχετίζοντα­ι με την οριοθέτηση αποκλειστι­κών οικονομικώ­ν ζωνών και υφαλοκρηπί­δας θα πρέπει να αντιμετωπί­ζονται με καλόπιστο διάλογο και διαπραγματ­εύσεις, στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, αναφέρει το κείμενο.

Σύμφωνα με τους «27», η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν ισχυρό συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω ενός διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύν­ης, ενώ η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου. Για τον λόγο αυτό, η Ε.Ε. σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα επαναλαμβά­νει τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, καταλήγουν τα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου Υπουργών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece