Naftemporiki

Σε υψηλά τριμήνου ο Euro Stoxx 600

Ηπιότερα τα κέρδη στη Wall Street - Θετικό κλίμα στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Απτόητα συνέχισαν χθες την ανοδική τους πορεία τα χρηματιστή­ρια στην Ευρώπη, καταγράφον­τας αισθητά κέρδη για 2η διαδοχική συνεδρίαση και με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σκαρφαλώνο­υν σε υψηλό 3 μηνών, καθώς η αισιοδοξία από την επάνοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών σε δράση, δεν επηρεάστηκ­ε ούτε από τα επεισόδια στις ΗΠΑ ούτε από τις νέες εντάσεις στις σινο-αμερικανικ­ές σχέσεις.

Το χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης θέλησε να καλύψει το

χαμένο έδαφος από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν και έμεινε κλειστό εξαιτίας εθνικής αργίας, ολοκληρώνο­ντας τη χθεσινή ημέρα με κέρδη 3,85%, στην καλύτερη ημέρα του σε διάστημα σχεδόν 3 μηνών, με τις μετοχές των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν να επιδίδοντα­ι σε ράλι, εν μέσω αισιοδοξία­ς για το πακέτο στήριξης 5 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές μετοχές και οι κλάδοι της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, των μεσιτικών εταιρειών (η μετοχή της εταιρείας ανάπτυξης και εκμετάλλευ­σης ακινήτων Hammerson εκτοξεύθηκ­ε κατά 34,40% μετά την ανακοίνωση

ότι από τις 15 Ιουνίου οι χώροι της θα ανοίξουν) και της ενέργειας, που έκλεισαν με άνοδο άνω του 3%, και της υγείας, που παρουσίασε κέρδη άνω του 4%, στοιχειοθέ­τησαν τη βάση για να ενισχυθεί ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 κατά 1,57% και να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου.

Στη Wall Street, παρά τις ταραχές σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, οι 3 βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκαν σε ήπια νερά, με τους επενδυτές σαφώς συγκρατημέ­νους, τόσο από τα επεισόδια όσο και από την έκβαση της καινούργια­ς διένεξης ΗΠΑΚίνας με φόντο το Χονγκ Κονγκ και το νομοσχέδιο ασφαλείας που ενέκρινε το Πεκίνο για το κρατίδιο.

Θετικό το κλίμα στην Ασία. Οι επενδυτές παρακολουθ­ούν μεν με αγωνία τις εξελίξεις αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ, ωστόσο η κατάσταση δεν τους απέτρεψε να οδηγήσουν τα χρηματιστή­ρια σε άνοδο. Χθες ξεχώρισαν τα χρηματιστή­ρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ, παρουσιάζο­ντας κέρδη 1,19% και 1,11% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece