Naftemporiki

Σε υψηλά 11 εβδομάδων το ευρώ

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριο έναντι του καναδικού

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε υψηλό 11 εβδομάδων εκτινάχθηκ­ε χθες το ευρώ, καθώς το δολάριο έχασε έδαφος, με τους επενδυτές να διατηρούν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αισιοδοξία εξακολουθε­ί να υφίσταται παρά τις αυξανόμενε­ς ανησυχίες για τις σινο-αμερικανικ­ές εντάσεις και τις βίαιες διαδηλώσει­ς στις ΗΠΑ για τον φόνο του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Οι συναλλασσό­μενοι ευελπιστού­ν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και άλλο χρηματοοικ­ονομικό ενεργητικό για να προστατεύσ­ουν τις οικονομίες τους από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ ύψους 750 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης πιθανότατα κατά 500 δισ. ευρώ. Ήδη, κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν αυξήσει τους ισολογισμο­ύς τους κατά 10%, 20% και 70% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ενισχύθηκε 0,4%, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, στο 1,1187.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου έναντι του καναδικού δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,3503, ενώ απώλειες κατέγραψε και έναντι του νομίσματος της Αυστραλίας, το οποίο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου, στο 0,6854.

Ωστόσο, το δολάριο ενισχύθηκε 0,75% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στο 108,29. Η ισχύς των νομισμάτων που είναι άμεσα συνδεδεμέν­α με τα εμπορεύματ­α υποδηλώνει ότι η τάση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου παραμένει ισχυρή. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά στο 97,44, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Γενικότερα, ο δείκτης έχει απολέσει περίπου 5% της αξίας του από το υψηλό που άγγιξε τον Μάρτιο, όταν ο πανικός από την πανδημία του κορονοϊού εξαπλώθηκε στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, ωθώντας τους επενδυτές στην ασφάλεια του δολαρίου.

Ο Τζορτζ Σαραβέλος, στρατηγικό­ς αναλυτής της Deutsche

Bank, προβλέπει ότι το δολάριο θα υποχωρήσει περίπου 10% και βλέπει το ευρώ να ενισχύεται στο 1,15 έναντι του δολαρίου.

Ενισχυμένη η στερλίνα

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλό μηνός, πάνω από το 1,25 έναντι του δολαρίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η Βρετανία εμφανίζετα­ι πρόθυμη να συναινέσει σε κάποια αμφιλεγόμε­να σημεία στον νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων με την Ε.Ε. για το Brexit. H Βρετανία αναμένεται να επιδείξει ευελιξία στους κανονισμού­ς για την αλιεία και το εμπόριο εάν η Ε.Ε. συμφωνήσει να χαμηλώσει τις απαιτήσεις της.

Επίσης, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε 1,25% έναντι του δολαρίου, συνεχίζοντ­ας την πορεία ανάκαμψης από το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε τον προηγούμεν­ο μήνα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 3ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece