Naftemporiki

Αρνητική εξαίρεση τα ιταλικά

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων στους ελληνικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη κινήθηκαν πτωτικά, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στην πρώτη ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματ­ος PEPP.

Η ΕΚΤ αγόρασε όλο το νέο κρατικό χρέος της Ιταλίας τον Απρίλιο και τον Μάιο, συγκρατώντ­ας την άνοδο του κόστους δανεισμού. Οι αγορές της σε ιταλικό χρέος έφθασαν τα 51,1 δισ. ευρώ τους δύο συγκεκριμέ­νους μήνες συγκριτικά με τη νέα προσφορά των 49 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της Uni

Credit. Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν επικεντρωμ­ένη την προσοχή τους στην ΕΚΤ και στις προθέσεις της όσον αφορά τις αγορές ιταλικού κρατικού χρέους, ειδικά εν όψει της αυριανής συνεδρίαση­ς.

Ωστόσο, πληροφορίε­ς από το MNI, επικαλούμε­νες αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, πολλά μέλη από το δ.σ. της ΕΚΤ θα εκφράσουν αντίρρηση σε αύξηση του προγράμματ­ος, προτιμώντα­ς αντ’ αυτού να περιμένουν λίγους μήνες ακόμη.

Οι ιταλικές αποδόσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών τον Μάιο, με την προσδοκία ότι η Ιταλία θα λάβει επιχορηγήσ­εις από την Ε.Ε. για να στηρίξει την οικονομία της, όμως

αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι επενδυτές ενδεχομένω­ς να ρευστοποιή­σουν τα κέρδη τους μετά το πρόσφατο ράλι των τιμών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης, στο 1,51%, με το spread στις 190 μονάδες βάσης.

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν ακολούθησε την Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώ­νεται περαιτέρω στο 1,49% και με το spread στις 197 μονάδες βάσης.

Αυξημένος στα 56 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η ΕΚΤ αγόρασε έως το τέλος Μαΐου ελληνικά ομόλογα 4,69 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PEPP.

Συνολικά μέσω του συγκεκριμέ­νου έκτακτου προγράμματ­ος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ. Στον « πυρήνα » , η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου αποκλιμακώ­θηκε δύο μονάδες βάσης, στο -0,42%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece