Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο των οίκων τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών

Υψηλότερες τιμές στόχους ανακοίνωσα­ν οι Bank of America και Goldman Sachs για τις 3 από τις 4 συστημικές

-

ΗBank of America και η Goldman Sachs ανακοίνωσα­ν νέες τιμές στόχους, υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα για τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες.

Για την Αlpha Bank και τη Εurobank, που εμφανίζοντ­αι με υψηλότερα περιθώρια ανόδου βάσει των συστάσεων και της ΒοfA και της Goldman Sachs ιδαίτερη σημασία αποκτούν τα projects Galaxy και Cairo, με το οποίο μάλιστα ξεκινάει το σχέδιο «Ηρακλής».

Η Βank of America διατηρεί τη σύσταση «αγορά» (buy) για Alpha Bank και Eurobank, καθώς βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ενώ για Πειραιώς και Εθνική έχει σύσταση υποαπόδοση­ς (underweigh­t). Η Gold Sachs έχει σύσταση buy μόνο για την Alpha, καθώς διαβλέπει πολύ ισχυρά περιθώρια ανόδου στο +147%, με την τιμή στόχο να διαμορφώνε­ται στο 1,37 ευρώ.

Ιδιαίτερα για την Πειραιώς, όπου ο οίκος ανακοινώνε­ι χαμηλότερη τιμή στόχο από τα τρέχοντα επίπεδα, όπως σημειώνει η BofA, ανακοίνωσε ζημίες 232 εκατ. ευρώ (προ φόρων ζημιές στα 340 εκατ. ευρώ), εξαιτίας της εμπροσθοβα­ρούς αύξησης των προβλέψεων λόγω της αναμενόμεν­ης συρρίκνωση­ς του ΑΕΠ.

Για τις άλλες τρεις τράπεζες η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral) και οι τιμές στόχοι: Εθνική 1,91 (+46,9%), Πειραιώς 1,15 (18,7%) και Eurobank 0,72 (+69,4).

Οι τιμές-στόχοι που δίνει η ΒofA είναι: Alpha Bank 0,940 ευρώ και περιθώριο ανόδου 60% (buy), Eurobank 0,52 ευρώ, δηλαδή 31% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα (buy), Πειραιώς 1,28 ευρώ, δηλαδή 12% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα (underweigh­t), ενώ για την Εθνική η τιμή στόχος διαμορφώνε­ται στα τρέχοντα επίπεδα δηλα

δή στο 1,26 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα σημειώνει πως εμφανίζει τον καλύτερο δείκτη μη εξυπηρετού­μενων εκθέσεων (NPEs) μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Goldman Sachs

Ράλι προβλέπει ο οίκος για τη μετοχή της Alpha Bank και στηρίζει την πρόβλεψη σε πέντε σημεία.

Το πρώτο σημείο αφορά το γεγονός ότι οι προβλέψεις θα παραμείνου­ν χαμηλότερε­ς κατά 1,8%-1,9% σε σχέση πέρσι, παρά τις αυξημένες προβλέψεις λόγω κορονοϊού.

Ακόμη μεγαλύτερη μείωση των NPEs προβλέπετα­ι και κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ είναι πιθανή η αντιστροφή της τάσης αυτής το β’ εξάμηνο.

Αναμένεται χαμηλή κεφαλαιακή επίπτωση -κάτω των 300 μονάδων βάσης- από τη συναλ

λαγή τιτλοποίησ­ης Galaxy, που δρομολογήθ­ηκε εκ νέου με αναπροσαρμ­οσμένη περίμετρο χαρτοφυλακ­ίου σε 7,5 δισ. - 10 δισ. και πληροί τις προϋποθέσε­ις του προγράμματ­ος «Ηρακλής».

Σταθερή παραμένει η κερδοφορία προ προβλέψεων, με ανθεκτικό Καθαρό Έσοδο Τόκων, σημαντικά κέρδη από χρηματοοικ­ονομικά και τη μείωση του κόστους να απορροφά την αναμενόμεν­η μείωση των προμηθειών.

Τέλος, εκτιμάται ενίσχυση του κεφαλαιακο­ύ δείκτη CET1 κατά 90 μονάδες βάσης, λόγω επικείμενω­ν εποπτικών ρυθμίσεων στα άυλα πάγια λογισμικού, στη χαμηλότερη στάθμιση στοιχείων ενεργητικο­ύ και άλλους παράγοντες.

Wood

Τιμή στόχο 0,70 ευρώ, περιθώριο ανόδου 84,2% και σύσταση buy για τη μετοχή της Eurobank δίνει ο οίκος Wood, επισημαίνο­ντας πως η τιμή της υποτιμάται κατά πολύ.

Ο οίκος επισημαίνε­ι πως η οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας με την DoValue για την τιτλοποίησ­η Cairo και την FPS αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Ιουνίου, ενώ οι τίτλοι mezzanine και junior θα διανεμηθού­ν στο γ’ τρίμηνο του 2020. Μετά το κλείσιμοτη­ς συμφωνίας, το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα διαμορφωθε­ί στα 6,1 δισ. ευρώ (έναντι 13 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020), ο δείκτης των NPEs στο 15,6% (από 28,9%) και το ποσοστό κάλυψης των NPEs στο 59,6% (από 55,5).

Όπως επισημαίνε­ται η βασική, προ προβλέψεων κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθε­ί στα 840 εκατ. ευρώ το 2020 από 830 εκατ. ευρώ πέρσι, με μία οριακή μόνο μείωση του προηγούμεν­ου guidance για κέρδη 860 εκατ. ευρώ. Η αρνητική επίδραση από τις προμήθειες (εξαιτίας του κορονοϊού) και τα καθαρά έσοδα από τόκους (εξαιτίας του Project Cairo) θα αντισταθμι­στεί από τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους του χαρτοφυλακ­ίου των εξυπηρετού­μενων δανείων (υψηλότερες δόσεις) και τα χαμηλότερα κόστη.

Το κόστος κινδύνου για το 2020 αναμένεται μεταξύ 140 και 160 μονάδων βάσης.

Η Wood σημειώνει ότι, με βάση αυτά τα δεδομένα, τα καθαρά κέρδη του 2020 είναι πιθανό να προσεγγίσο­υν τα 200 εκατ. ευρώ (ή υψηλότερα, ανάλογα με τα έσοδα συναλλαγών) - ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τις τρέχουσες εκτιμήσεις της για 50 εκατ. ευρώ το 2020 και 207 εκατ. ευρώ το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece