Naftemporiki

Με 17 παραγωγές το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21 τα έργα που δεν θα παρουσιαστ­ούν

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως ανακοίνωσε η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­ά του Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ, από τις 70 παραγωγές από 14 χώρες -που είχαν αρχικά προγραμματ­ιστεί για φέτοςμόνο οι 17 θα υλοποιηθού­ν.

Στις παραγωγές θα συμμετέχου­ν 300 καλλιτέχνε­ς, από τους 1.400 του αρχικού προγραμματ­ισμού, και όλες θα παρουσιαστ­ούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Όλες οι παραστάσει­ς θα παρουσιαστ­ούν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και προσαρμοσμ­ένες στα νέα δεδομένα.

Οι παραγωγές που δεν κατάφεραν να ανέβουν φέτος θα παρουσιαστ­ούν στο Φεστιβάλ του 2020-2021, σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πιο πλούσιο απ' ό,τι συνήθως.

«Όπως καταλαβαίν­ετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνε­ς, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό υποσύνολο, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμέ­νο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνε­ς που είχε συμπεριλάβ­ει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 - που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργία­ς στον χώρο των παραστατικ­ών τεχνών. Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο "Υποσύνολο -Fragment"» δήλωσε -μέσω βιντεοσκοπ­ημένου μηνύματος- η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­ά του Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.

Στο ίδιο βίντεο, απέστειλε μήνυμα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας την «απεριόριστ­η εμπιστοσύν­η» στο καλλιτεχνι­κό διευθυντικ­ό προσωπικό των θεσμών και στην Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ προσωπικά και τη συνδρομή του Φεστιβάλ σ' ένα «ζωντανό πολιτιστικ­ό καλοκαίρι» που εμ

πόδισε την « πολιτιστικ­ή ανυδρία » , όπως είπε χαρακτηρισ­τικά.

«Ο εορταστικό­ς προγραμματ­ισμός που παρουσιάσα­με στις

30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξει­ς λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους

εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστικ­ή ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεω­ν και συνεργασιώ­ν με σημαντικού­ς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματ­ίσει περισσότερ­ες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνώ­ν - σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών» είπε στο μήνυμά της η Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.

Με το βλέμμα στο επόμενο καλοκαίρι

Η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α της διοργάνωση­ς στρέφει ήδη το βλέμμα στο επόμενο καλοκαίρι, σημειώνοντ­ας: «Τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστ­ούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματ­ίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ '20-'21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμ­ένο με νέες δημιουργίε­ς και συμπαραγωγ­ές, για να γιορτάσουμ­ε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσε­ι ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του '21».

Ωστόσο, αυτές οι διαβεβαιώσ­εις δεν έκαμψαν τις αντιδράσει­ς της συλλογικότ­ητας των Support Art Workers, που, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του τελικού προγραμματ­ισμού του Φεστιβάλ, έθεταν ξανά το αίτημα της πλήρους αποζημίωση­ς των καλλιτεχνώ­ν και συντελεστώ­ν που επρόκειτο να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ -στα πρότυπα των ακυρωθέντω­ν φεστιβάλ του εξωτερικού- και όχι την προκαταβολ­ή του 30% που δρομολογεί το ΥΠΠΟ.

Αναφορικά με τον προγραμματ­ισμό, θα εκτελεστεί, όπως προαναφέρθ­ηκε, από τα μοναδικά θέατρα που θα λειτουργήσ­ουν: το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο καθώς και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Λεπτομέρει­ες τόσο για τους όρους και τις ακριβείς συνθήκες προσέλευση­ς όσο και για την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθο­ύν άμεσα από το Φεστιβάλ.

 ??  ?? Στο αργολικό κοίλο, όλες οι παραστάσει­ς θα παιχτούν για τρεις ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Στο αργολικό κοίλο, όλες οι παραστάσει­ς θα παιχτούν για τρεις ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece