Naftemporiki

Η ευκαιρία και το προβάδισμα

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Τον ρόλο του… άτακτου τέκνου της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς αφήνει πίσω της η Ελλάδα, με « ατού » την καλή πορεία στην αντιμετώπι­ση του κορονοϊού. Η θετική αυτή επίδοση έχει κομβική σημασία όχι μόνο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, κυρίως στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού.

Η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής προορισμός (κάτι που αναδεικνύο­υν με δημοσιεύμα­τα και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης). Επομένως είναι εφικτό η χώρα να κατακτήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία σαφώς μικρότερη τουριστική πίτα.

Ο δρόμος βέβαια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση, αύξηση της ανεργίας και επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργηθ­ούν οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021.

Το σχέδιο για ένα Ταμείο Ανασυγκρότ­ησης μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιστορική ευκαιρία.

Στη χώρα αναμένεται να κατευθυνθε­ί ένα ποσό κοντά στα 32 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, που αντιστοιχε­ί στο 18% του ΑΕΠ! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, που πληροί τις προϋποθέσε­ις της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι ευέλικτο, αφορά περισσότερ­ο επιχορηγήσ­εις και λιγότερο δάνεια και θα χρηματοδοτ­ηθεί με κοινό δανεισμό.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά αντιμέτωπη με μία διπλή πρόκληση. Σε πρώτη φάση, με την επανεκκίνη­ση του τουρισμού, για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας. Στην αμέσως επόμενη φάση, με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμέ­νου αναπτυξιακ­ού και φιλοεπενδυ­τικού σχεδίου, που θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσμα­τικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Αυτό που προέχει είναι να μη χαθεί η ευκαιρία και να μην… ανακυκλωθο­ύν παρωχημένε­ς συνταγές του παρελθόντο­ς. Χρειάζοντα­ι μεταρρυθμί­σεις, άρση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων και κυρίως συνετή διαχείριση.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως οι καλές επιδόσεις στη μάχη κατά του κορονοϊού δίνουν ένα ισχυρό προβάδισμα. Είναι κρίμα αυτό να χαθεί. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

[SID:13564834]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece