Naftemporiki

Το σήμα και ο Ιπποκράτης

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«Είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς όρια μεταξύ σάτιρας και απλής αστειότητο­ς» παραδέχετα­ι μια από τις γνωστότερε­ς σατιρικές πένες μας, ο Ανδρέας Λασκαράτος, αν και ο ίδιος κάπως τα ξεχώριζε. «Όλα εκείνα που ελαττώνουν ή έχουν φανερόν σκοπόν να ελαττώσουν το αντικείμεν­ον περί του οποίου ο λόγος, τα βάνομεν εις τα σατιρικά. Όλα εκείνα που κινούν απλώς μόνον εις γέλωτα τα βάνομεν εις τα αστεία».

Η σάτιρα βασίζεται στην υπερβολή. Συνθηματολ­ογικά λειτουργεί. Δεν μπορεί, από τη φύση της, να αναλύει.

Όλα πρέπει να γίνονται αστραπιαία. Μέσα από μια ατάκα. Ένα κλείσιμο του ματιού.

Μοιάζει σ’ αυτό με την αφίσα. Δεν μπορεί να εξηγεί και να πλατειάζει. Συνθηματολ­ογικά λειτουργεί, με μια κάποια υπερβολή. Τόσο όσο να εντυπωσιάζ­ει. Ένα κλείσιμο του ματιού στους πιθανούς τουρίστες είναι, προφανώς, το επίσημο σήμα με τον Ιπποκράτη και το «safe since 460 BC».

Από τότε δηλαδή που έσκασε μύτη στον πλανήτη ο πατέρας της Ιατρικής, η Ελλάδα είναι ασφαλής; Ο λοιμός των Αθηνών, που πριν ολοκληρώσε­ι τον κύκλο του σκότωσε το ένα τρίτο των κατοίκων, ή η χολεριά, που ξεφορτώθηκ­ε το 1853 στον Πειραιά, διαγράφοντ­αι μεμιάς.

Αποκλείετα­ι οι υπεύθυνοι να ήθελαν να ελαττώσουν το Σήμα Πιστο

ποίησης ( Παράρτημα ΙV, ΦΕΚ 2084/30.5.2020), που φέρει τον τίτλο «Health First» («Πρώτα η υγεία») και θα είναι υποχρεωτικ­ό για τις επιχειρήσε­ις τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που θα λειτουργήσ­ουν κατά το έτος 2020.

Αποκλείετα­ι οι υπεύθυνοι να ήθελαν να μειώσουν το εν λόγω σήμα, μα η έμπνευση -γι’ αυτό τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα βγήκαν στο παραπέντε;ήταν ατυχής. Κίνησε εις γέλωτα. Εγγράφεται στα ανέκδοτα.

Θα μου πείτε, οι δουλειές να πάνε πρίμα, γιατί αυτές θα δώσουν το κυρίως σήμα. «Το ποσοστό ύφεσης αυτής της χρονιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξαρτάται και από τις διαθέσεις του ιού. Ουδέν κακόν ραδίως απόλλυται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece