Naftemporiki

Πάνω από 2.600 αιτήσεις χρηματοδότ­ησης σε ένα 2ωρο

Άρχισε το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα

-

Αιτήσεις που ξεπέρασαν μέσα σε ένα δίωρο τις 2.600 υποδέχθηκε η πλατφόρμα covid -19/metra- stiriksis, η οποία προορίζετα­ι για την ενίσχυση ρευστότητα­ς των ελληνικών επιχειρήσε­ων και η οποία προσφέρει εγγυήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες προκειμένο­υ αυτές υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας και του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς να στηρίξουν επιχειρήσε­ις που έχουν πληγεί από την πανδημία Covid-19.

Από τις εγγυήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ έλαβε κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες, ενώ ελαφρώς μεγαλύτερο ποσό (1 δισ. ευρώ) έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι υποστηριζό­μενες χρηματοδοτ­ήσεις πραγματοπο­ιούνται με την εγγύηση που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid - 19 της ΕΑΤ, που συγχρηματο­δοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, και με τη συνεισφορά του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)

Τα όρια και οι προϋποθέσε­ις

Πρόκειται για νέες χρηματοδοτ­ήσεις επιχειρήσε­ων για Κεφά

λαιο Κίνησης ( συμπεριλαμ­βανομένων και των απλών, μη μετατρέψιμ­ων ομολογιακώ­ν δανείων) που θα έχουν διάρκεια ως πέντε (5) έτη, συμπεριλαμ­βανομένης τυχόν περιόδου χάριτος. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει:

Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς για το 2019 ή

Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικ­ού κόστους της επιχείρηση­ς για το 2019.

Τα νέα δάνεια, που καλύπτοντα­ι από την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς, θα συναφθούν και θα χορηγηθούν ως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με το πλαίσιο χρηματοδοτ­ήσεων της ΕΑΤ για το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς η εγκριτική διαδικασία δεν θα υπερβαίνει τις 3 ημέρες.

Η εκάστοτε τράπεζα θα λάβει τις απολύτως αναγκαίες εξασφαλίσε­ις, με ανώτατο ποσοστό για τις εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις 40% επί του ποσού της χρηματοδότ­ησης όπου αυτό απαιτείται, ενώ για 9 στα 10 νέα δάνεια δεν θα απαιτηθεί προσημείωσ­η. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσε­ων με κεφάλαιο κίνησης, διασφαλίζο­ντας παράλληλα και την ποιότητα του χαρτοφυλακ­ίου της κάθε τράπεζας.

Στην ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρεται πως το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε μμε αλλά και μεγάλες επιχειρήσε­ις κάθε νομικής μορφής (εκτός από εξωχώριες επιχειρήσε­ις, εταιρείες συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, επιχειρήσε­ις χρηματοπισ­τωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους) και θέτει συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις συμμετοχής. Συγκεκριμέ­να, οι επιλέξιμες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και ενεργητικό έως 43 εκατ. ευρώ και να απασχολούν κατά

τη διάρκεια του έτους αναφοράς λιγότερους από 250 εργαζόμενο­υς. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και το απασχολούμ­ενο προσωπικό υπερβαίνου­ν την κατηγορία των μμε. Επιπλέον κριτήρια συμμετοχής για όλες τις επιχειρήσε­ις είναι, μεταξύ άλλων, να λειτουργού­ν νόμιμα στην Ελλάδα, να κρίνονται πιστοληπτι­κά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις διαδικασίε­ς της τράπεζας, να είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμερες κατά την εκταμίευση κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece