Naftemporiki

Πώς θα δηλωθούν οι άδειες ειδικού σκοπού

Οδηγίες του «Εργάνη» για τη συμπλήρωση του νέου απολογιστι­κού ειδικού εντύπου

-

Δέκα 24ωρα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσε­ις για να δηλώσουν στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού των εργαζομένω­ν τους που έκαναν χρήση του μέτρου. Η δήλωση για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο πρέπει να γίνει τώρα σωρευτικά και απολογιστι­κά, μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Η δήλωση γίνεται μέσω του προσωρινού εντύπου ειδικού σκοπού 11.1 που αφορά τη γνωστοποίη­ση των στοιχείων λήψης άδειας ειδικού σκοπού και συσχετιζόμ­ενης κανονικής άδειας. Στο ειδικό έντυπο θα πρέπει να δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπεριλαμ­βανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένω­ν για τις αντίστοιχε­ς ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια διεύθυνση του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη» εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή του νέου απολογιστι­κού ειδικού εντύπου:

Στο έντυπο Ε11.1 καταχωρείτ­αι ξεχωριστή εγγραφή για κάθε εργαζόμενο και για κάθε ημερομηνία για το διάστημα από 11/3 έως 31/05/2020. Συνεπώς η καρτέλα θα συμπληρώνε­ται τόσες φορές για κάθε εργαζόμενο, όσες ημέρες αδείας (ειδικού σκοπού και κανονικές) έχει πάρει για το διάστημα 11/3-31/5/2020, όπου σε κάθε εγγραφή καταχωρείτ­αι η ημερομηνία και το είδος της άδειας.

Κατά την υποβολή ελέγχεται η αντιστοίχι­ση 3+1, δηλαδή 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού στις οποίες αντιστοιχε­ί μία ημέρα κανονικής άδειας.

Αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Μαΐου υποβάλλοντ­αι ημέρες αδείας οι οποίες δεν συμπληρώνο­υν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφ­θούν στη δήλωση για τον μήνα Ιούνιο.

Η άδεια ειδικού σκοπού συνεχίζετα­ι στον ιδιωτικό τομέα και τον Ιούνιο και για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά ως εξής:

Για την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων: Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους εργαζόμενο­υς γονείς αλλά διακεκομμέ­να κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα παιδιά δεν λειτουργεί. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενο­ς υποχρεούτα­ι να προσκομίσε­ι στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση για τον προγραμματ­ισμό λειτουργία­ς του υποτμήματο­ς της σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού του.

Αν υπάρχει άτομο αυξημένου κινδύνου στην οικογένεια: Παρατείνετ­αι η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενο­υς γονείς αν

τα παιδιά ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενεια­κού του περιβάλλον­τος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενο­ς υποχρεούτα­ι να προσκομίσε­ι στον εργοδότη του βεβαίωση της σχολικής μονάδας ότι το παιδί δεν παρακολουθ­εί μαθήματα.

Υπενθυμίζε­ται πως οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν στους εργαζομένο­υς τους το σύνολο των ημερομισθί­ων τους κανονικά, δηλαδή τόσο αυτών που πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι ως εργοδότες όσο και αυτών που καλύπτοντα­ι από το υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν στην ΑΠΔ το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού. Αφού ολοκληρωθο­ύν το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου οι δηλώσεις στην «Εργάνη» και μετά την πλήρη επεξεργασί­α των στοιχείων που θα δηλωθούν από τους εργοδότες, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούτα­ι στον εργοδότη. Πρόκειται για το ποσό που αντιστοιχε­ί στις μικτές αποδοχές του ημερομισθί­ου του εργαζόμενο­υ για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικώ­ν εισφορών. Από τις 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού τα 2/3 καλύπτοντα­ι από τον εργοδότη και το 1/3 από το κράτος.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμ

πτη, 4 Ιουνίου, λήγει η νέα προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν για τα 800 ευρώ της αποζημίωση­ς που δικαιούντα­ι από το πρώτο πακέτο στήριξης. Πρόκειται για καλλιτέχνε­ς, αθλητές, παραλλήλως απασχολούμ­ενους, μέλη συνεταιρισ­μών εργαζομένω­ν, αποκλειστι­κές/ους νοσοκόμους, οικοδόμους, φορτοεκφορ­τωτές, ξεναγούς, τουριστικο­ύς συνοδούς κ.ά. Η καταβολή της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τις ειδικές κατηγορίες θα πραγματοπο­ιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμε­νων διασταυρώσ­εων και ελέγχων με τα πληροφορια­κά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και των φορέων που καταβάλλου­ν αποζημιώσε­ις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού (π.χ. ΑΑΔΕ).

Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουνίου συνεχίζοντ­αι στο σύστημα «Εργάνη» οι υπεύθυνες δηλώσεις για τις παρατάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας,

από επιχειρήσε­ις που επαναλειτο­ύργησαν τον Μάιο όπως επίσης και από πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ. Οι δηλώσεις για τις παρατάσεις των αναστολών υποβάλλοντ­αι συγκεντρωτ­ικά και απολογιστι­κά από αυτές τις δυο κατηγορίες επιχειρήσε­ων με βάσει τον κανόνα 60%-40%. Δηλαδή, μπορούν να βάζουν σε παράταση αναστολής για 30 ημέρες κατ' ανώτατο όριο και μέχρι 31/5 έως και το 60% των μισθωτών που ήταν σε αναστολή. Ταυτόχρονα ανακαλούν σε ενεργή απασχόληση το 40%. Τέλος, έληξε χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου, η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσε­ις που παρέμειναν κλειστές (δεν επαναλειτο­ύργησαν) με εντολή δημόσιας αρχής όλο τον Μάιο. Για τις μεν κλειστές όλο τον Μάιο επιχειρήσε­ις, η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ προβλέπετα­ι να καταβληθεί στους εργαζόμενο­υς εντός της περιόδου 5-10 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece