Naftemporiki

Κατάρρευση πωλήσεων για το 57% των εταιρειών υψηλής απόδοσης

Μόλις το 15% θα άντεχε σε ένα δεύτερο lockdown, σύμφωνα με την Endeavor Greece

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semmanouil@ gmail. com

Με οριακή ρευστότητα έχει απομείνει το 15% των επιχειρήσε­ων που κατέγραφαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από την πανδημία, γεγονός που θέτει σοβαρά ερωτηματικ­ά για τα αμυντικά τους αντανακλασ­τικά στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος lockdown, την ώρα που οι περισσότερ­ες από αυτές τις επιχειρήσε­ις έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα εργαλεία που προσφέρει η πολιτεία. Ειδικότερα, όπως δείχνει έρευνα που διενήργησε στο διάστημα 25 έως 27 Μαΐου η Endeavor Greece, για τις επιπτώσεις των δύο μηνών lockdown, οι μισές επιχειρήσε­ις διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότ­ητας και ειδικότερα το 13% διέκοψε εντελώς. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το 57% των επιχειρήσε­ων σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων του, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση ύψους 60%-100%. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κι ένα 24% των συμμετεχόν­των που αναφέρει ότι σημείωσε ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο. «Καμία μεταβολή» αναφέρει το 19%.

Οι επιχειρήσε­ις που συμμετείχα­ν στην έρευνα (100 ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με

υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικ­ούς κλάδους), σε ποσοστό άνω του 50% έχουν θέσει μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Πάντως, μέχρι στιγμής, μόνο το 10% των επιχειρήσε­ων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που όμως αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρημα­τιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020. Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που επιλέγουν να αξιοποιήσο­υν για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, το 51% δήλωσε πως έχει προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του

προσωπικού του, ενώ το 35% έχει λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματ­ικού του ενοικίου. Ταυτόχρονα, το 46% των ερωτηθέντω­ν έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, ενώ το 55% έχει ακολουθήσε­ι μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότ­ησής του. Πάντως υπάρχει κι ένα 20% που δεν έχει αξιοποιήσε­ι κανένα μέτρο στήριξης.

Η ρευστότητα

Η έρευνα έδειξε ότι οι έξι στις δέκα επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα ρευστότητα­ς, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργού­ν για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, ενώ οι μισές εξ

αυτών (περίπου 3 στις δέκα) δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Μόνο το 15% έχει εξασφαλισμ­ένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύ­ουν το γεγονός ότι η πανδημία επαναπροσδ­ιορίζει σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσε­ις καθορίζουν και υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό. Tο 53% των επιχειρήσε­ων λειτουργεί υπό το σενάριο πως η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, το 10% μέχρι το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022. Ένα 34% λειτουργεί με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020. Όσον αφορά το διά

στημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει, το 27% πιστεύει πως θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2020, το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότη­τα πριν από το 2022.

Σε ποσοστό 46% οι ερωτηθείσε­ς επιχειρήσε­ις έχουν προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, ενώ σε ποσοστό 55% έχουν ακολουθήσε­ι μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότ­ησής τους. Υπάρχει πάντως κι ένα 20% που δεν έχει αξιοποιήσε­ι κανένα μέτρο στήριξης.

Η ψηφιακή μετάβαση

Αναφορικά με τα νέα ψηφιακά εργαλεία, αξίζει να σημειωθεί ότι επτά στις δέκα εταιρείες δηλώνουν ικανοποιημ­ένες με το επίπεδο αυτοματοπο­ίησης των λειτουργιώ­ν τους και στο πλαίσιο αυτό πάνω από το 60% του δείγματος σκοπεύει να συνεχίσει ή να ξεκινήσει να προσφέρει τη δυνατότητα της τηλεργασία­ς και μετά το πέρας της κρίσης. Όσον αφορά τη μείωση των λειτουργικ­ών τους εξόδων, μόνο δύο στις δέκα σκοπεύουν να επαναδιαπρ­αγματευτού­ν το επαγγελματ­ικό τους ενοίκιο ή να μειώσουν τα κόστη των γραφείων τους. Επίσης, εκεί που θα δώσουν τώρα προσοχή είναι η στρατηγική, η κατανόηση της αλλαγής συμπεριφορ­άς των καταναλωτώ­ν, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, η μείωση των εξόδων, η βιωσιμότητ­α της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και το σχέδιο επιχειρησι­ακής συνέχειας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece