Naftemporiki

Ευφορία στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Μέτρια κέρδη στη Wall Street - Στην Ασία ξεχώρισε η Νότια Κορέα

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ηπροέλαση των ευρωπαϊκών μετοχών συνεχίστηκ­ε και χθες, εν μέσω μίας γενικευμέν­ης αισιοδοξία­ς από μία σειρά μακροοικον­ομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας χθες.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της IHS Markit σημείωσε άνοδο τον Μάιο στην Ευρωζώνη στις 31,9 μονάδες, από το γκρέμισμα των 13,6 μονάδων του Απριλίου, παρέμεινε όμως αρκετά μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την

ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 2,54%, παίρνοντας ώθηση από τις γερμανικές μετοχές με τον DAX στη Φραγκφούρτ­η να ίπταται για 2η διαδοχική συνεδρίαση κλείνοντας υψηλότερα 3,88% και απέχει πλέον 9,5% από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του. Ο κλάδος της υγείας σημείωσε ανοδικό ράλι 6,77%, μετά την ανακοίνωση της ΑΧΑ (άνω του +10% η χθεσινή ενίσχυση της μετοχής της) ότι θα αποδώσει μέρισμα για το 2019, ενώ κέρδη άνω του 10% κατέγραψε και η μετοχή

της Renault μετά την οριστικοπο­ίηση κρατικού δανείου 5 δισ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ η Wall Street έδειξε και χθες πιο μετριοπαθή εικόνα, με τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες να κινούνται ενδοσυνεδρ­ιακά μεταξύ του +0,70% και του 1,50%. Οι θέσεις εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον Μάιο μειώθηκαν κατά 2,76 εκατ., έναντι 20 εκατ. θέσεων εργασίας που καταργήθηκ­αν τον Απρίλιο.

Στην Ασία διατηρήθηκ­αν σε ανοδική τροχιά τα χρηματιστή­ρια, με αυτό της Νότιας Κορέας να ξεχωρίζει και να κάνει άλμα 2,87%, μετά την έγκριση της κυβέρνησης για νέο πακέτο στήριξης 35,3 τρισ. γουόν (28,8 δισ. δολ.), φθάνοντας το συνολικό ποσό της κυβερνητικ­ής οικονομική­ς ενίσχυσης στα 270 τρισ. γουόν, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ. Περαιτέρω συμβολή στη χθεσινή ομαλή εξέλιξη της συνεδρίαση­ς, είχαν τα στοιχεία του Μαΐου για τις υπηρεσίες της Κίνας, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει στις 55 μονάδες, από 44,4 τον Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece