Naftemporiki

Τα ευεργετήμα­τα του νέου PEPP για τη χώρα

- Ειρ. Σ.

Ως εξόχως θετικά νέα για τη χώρα μας εμφανίζοντ­αι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για επέκταση του προγράμματ­ος PEPP που δίνει την άνεση στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποι­ήσει το εργαλείο του δανεισμού. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη απορροφήσε­ι κατ' εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 4,68 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα δικαιούται το 2,47% του προγράμματ­ος, που σημαίνει 18,5 δισ. ευρώ από τα 750 δισ. και άλλα 15 δισ. ευρώ από τα νέα 600 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά πάντως το πρώτο κομμάτι του προγράμματ­ος, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας είχε στο πρόσφατο παρελθόν μιλήσει για εκδόσεις που θα απορροφηθο­ύν από το πρόγραμμα ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου.

Με τα νέα δεδομένα η χώρα μας δικαιούται άλλα 15 δισ. ευρώ από τα καινούρια 600 δισ. ευρώ του προγράμματ­ος της ΕΚΤ, κάτι που

σημαίνει πως συνολικά πάνω από 33 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα μπορούν να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση το πανδημικό πρόγραμμα της ΕΚΤ ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη χώρα μας για νέες εκδόσεις. Μάλιστα, σε αυτή τη λογική υπάρχουν σχεδιασμοί που θα εξελιχθούν μέσα στον Ιούνιο πιθανόν και την ερχόμενη εβδομάδα για νέο δεκαετές ομόλογο ύψους 1-2 δισ. ευρώ.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως το Ελληνικό Δημόσιο θα αξιοποιήσε­ι το εργαλείο. Συγχρόνως μπορούν να αγοραστούν και ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση από ένα συνολικό καλάθι που φθάνει τα 56 δισ. ευρώ περίπου.

Σημαντική ανάσα δίνεται και στις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αναζητήσου­ν ρευστότητα μέσω του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece