Naftemporiki

Σε Εurogroup και ΕCOFIN η πρόταση

- Του Νίκου Μπέλλου

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσ­εις και 250 δισ. ευρώ δάνεια) θα συζητηθεί στις συνεδριάσε­ις του Εurogroup και του Συμβουλίου ΕCOFIN την προσεχή βδομάδα, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 19 Ιουνίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG, δηλαδή των τεχνοκρατώ­ν των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που προετοίμασ­ε την ημερήσια διάταξη του Εurogroup της 11ης Ιουνίου, δεν έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, η διαπραγμάτ­ευση θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο, αρχικά στους υπουργούς Οικονομικώ­ν και στη συνέχεια στους ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό πρώτα θα γίνει η συζήτηση στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης και την επόμενη μέρα σε

επίπεδο «27» στο Συμβούλιο ΕCOFIN. Στις δύο αυτές συνεδριάσε­ις θα φανεί κατά πόσο οι τέσσερις χώρες του Βορρά (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία) εξακολουθο­ύν να έχουν σοβαρές ενστάσεις στο σκέλος της πρότασης που αφορά τις επιχορηγήσ­εις του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή τα 500 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω χώρες θεωρούν ότι η στήριξη προς τις χώρες που επλήγησαν πρέπει να περιοριστε­ί μόνο σε δάνεια.

Πάντως, η ίδια πηγή υπογράμμιζ­ε χθες ότι την τελική διαχείριση της διαπραγμάτ­ευσης την κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποίος έχει ήδη ξεκινήσει διμερείς επαφές με τους ηγέτες για την προετοιμασ­ία της Συνόδου Κορυφής της 19ης Ιουνίου.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μια έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών μέσα στον Ιούλιο, ενώ θα επιδιωχθεί να γίνει με φυσική παρουσία, γιατί στις τηλεδιασκέ­ψεις είναι δύσκολο να γί

νουν διμερείς διαπραγματ­εύσεις. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μορφή που έχει σήμερα.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση της Κομισιόν για την άντληση 750 δισ. ευρώ και τη διάθεσή τους στα κράτη-μέλη υπό τη μορφή επιχορηγήσ­εων και δανείων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο is.fi, η φινλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να μειωθεί το ποσό της βοήθειας που θα δοθεί με τη μορφή επιδοτήσεω­ν. Επιπλέον, προτείνει να είναι μικρότερη των τεσσάρων ετών η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να κάμψει τις αντιρρήσει­ς τεσσάρων κρατών του Βορρά ( Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία) στα σχέδια για τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece