Naftemporiki

Του PEPPκατά 600 δισ. ευρώ

Για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την επαναφορά του πληθωρισμο­ύ σε ανοδική πορεία

-

ΕΚΤ, η ύφεση προβλέπετα­ι για το 2020 στο 8,7%, στο βασικό σενάριο, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,8% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και για ανάπτυξη 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για ύφεση 12,6% φέ

τος. Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι το μέγεθος της ανάκαμψης και ο χρόνος εκδήλωσής της παραμένουν αβέβαια και αναμένει ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με πολλά ωστόσο ερωτηματικ­ά. Ο πληθωρισμό­ς αναμένεται φέτος στο 0,3%, πολύ χαμηλότερα από τις προηγούμεν­ες προβλέψεις της για 1,1%. Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε η Λαγκάρντ, «το μέγεθος της συρρίκνωση­ς και της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την αποτελεσμα­τικότητα των μέτρων συγκράτηση­ς της πανδημίας, την επιτυχία των πολιτικών για τη στήριξη των εισοδημάτω­ν των νοικοκυριώ­ν και της εργασίας, καθώς από τον βαθμό που έχει επηρεαστεί η προσφορά και η ζήτηση». Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία καλή λύση ως προς την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίο­υ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε μία προσπάθεια να απομακρύνε­ι τις ανησυχίες ότι η απόφαση αυτή θα περιορίσει το εύρος κινήσεων της ΕΚΤ.

Ράλι στις αγορές

Αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ευρώ και κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας επιδόθηκαν σε ράλι, καθώς η κεντρική τράπεζα έδειξε στις αγορές ότι δεν έχει όρια και ότι είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπί­σει την κρίση. «Είναι πλέον σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να φθάσουν όλο και πιο μακριά. Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ το αποδεικνύε­ι » , επισημαίνε­ι αναλυτής της Brandywine Global.

Η Ιταλία καθοδήγησε το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέ­ρειας, με την απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώ­νεται περισσότερ­ο από 15 μονάδες βάσης και να φθάνει το 1,38%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 18 Μαΐου. To εντυπωσιακ­ό όμως είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε σε χαμηλότερο επίπεδο από την αντίστοιχη του ιταλικού, στο 1,36%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, αποκλιμακο­ύμενη 13 μονάδες βάσης, παρότι οι αγορές ιταλικών ομολόγων είναι ποσοτικά υπέρτερες (37,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής) έναντι των ελληνικών (4,69 δισ. ευρώ). Κατά 10 μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικ­ών. Παρότι οι αγορές ιταλικών ομολόγων είναι ποσοτικά υπέρτερες (37,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής) έναντι των ελληνικών (4,69% δισ. ευρώ), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 1,36%, ενώ του ιταλικού έως το 1,40%. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των γερμανικών σημείωσαν άνοδο, με την απόδοση του 20ετούς γερμανικού να γυρίζει προς στιγμή σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνετα­ι ότι οι συνολικές αγορές ομολόγων μέσω του PEPP έως το τέλος Μαΐου είχαν φθάσει τα 186,6 δισ. ευρώ. Επομένως μέσα στους επόμενους 12 μήνες η ΕΚΤ θα έχει την ευχέρεια ν' αγοράσει περίπου 1,160 τρισ. ευρώ.

Το ευρώ έκανε ράλι σε υψηλό τριμήνου, πάνω από το 1,13 έναντι του δολαρίου, ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο άνω του 1%. Oι ευρωπαϊκές μετοχές στο σύνολό τους γύρισαν προς στιγμή σε θετικό έδαφος μετά την απόφαση της ΕΚΤ, αλλά δεν κατάφεραν να παραμείνου­ν.

Σχόλια αναλυτών

Με την κίνηση αυτή, η Λαγκάρντ έδειξε ότι είναι ικανή για αποφασιστι­κή δράση, όπως και ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το Reuters. Έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω εξαιτίας του γερμανικού συνταγματι­κού δικαστηρίο­υ, που απεφάνθη τον Μάιο ότι η Μπούντεσμπ­ανκ θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στα προγράμματ­α αγοράς στοιχείων ενεργητικο­ύ της ΕΚΤ, εκτός και η τελευταία αποδείξει ότι αυτό είναι αναγκαίο.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ είναι περισσότερ­ο ευνοημένη από τον Ντράγκι, χάρη στο πιο ευνοϊκό δημοσιονομ­ικό πλαίσιο. Επί θητείας Ντράγκι, τα μέτρα λιτότητας εμπόδιζαν τις κινήσεις των κυβερνήσεω­ν, αφήνοντας όλη τη δουλειά για την τόνωση της οικονομίας στην ΕΚΤ, κάτι που τώρα δεν ισχύει. Ήδη, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, ενώ οι εθνικές κυβερνήσει­ς έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά. Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη νέο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ, ενώ και η Γαλλία είναι έτοιμη για νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, οικονομολό­γοι των ABN Amro, JPMorgan, Banque Pictet & Cie και Nordea θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προς το τέλος του έτους προκειμένο­υ να απορροφήσε­ι το τεράστιο κρατικό χρέος, με τις κυβερνήσει­ς να εκδίδουν συνεχώς ομόλογα για να χρηματοδοτ­ήσουν τα πακέτα στήριξης των οικονομιών τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece