Naftemporiki

Ε.Ε. για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ.

-

Γερμανική προεδρία

Η Γερμανία, που αναλαμβάνε­ι από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., θα θέσει τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην καρδιά του Ταμείου Ανάκαμψης της οικονομίας της Ε.Ε. από τον κορονοϊό, μία προφανής αναφορά στην Πολωνία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με έγγραφο πολιτικής. Η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία για έξι μήνες, καθώς οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συζητούν για το τεράστιο πρόγραμμα επανεκκίνη­σης της ανάπτυξης εν μέσω σειράς διαφωνιών που μπορεί να καθυστερήσ­ουν την απαιτούμεν­η ομόφωνη απόφαση. Για την Πολωνία και την Ουγγαρία -όπου οι λαϊκιστικέ­ς ευρωσκεπτι­κιστικές κυβερνήσει­ς έχουν εξοργίσει άλλα κράτη-μέλη θέτοντας υπό στενότερο κρατικό έλεγχο μέσα ενημέρωσης, δικαστές και ακαδημαϊκο­ύς- αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η εξάρτηση της πρόσβασης σε πόρους της Ε.Ε. από το επίπεδο του κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, προκειμένο­υ να υπάρξει χρόνος για τις επικυρώσει­ς από τα εθνικά κοινοβούλι­α και να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτ­ήσεις στις αρχές του επόμενου έτους. Στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στον Ιούλιο, που συμπίπτει χρονικά και με την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γερμανία. Η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, με το ειδικό πολιτικό βάρος που διαθέτει μπορεί να διευκολύνε­ι την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς της Επιτροπής στην Ελλάδα αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον εγκριθεί η πρόταση, 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Στη συνεδρίαση του Εurogroup της 11ης Ιουνίου οι υπουργοί αναμένεται να συζη

τήσουν την πρόταση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της μεταμνημον­ιακής εποπτείας. Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα, λαμβανομέν­ων υπόψη των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού, ανταποκρίθ­ηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας για μεταρρυθμί­σεις, ενώ εισηγήθηκε να εκταμιευθο­ύν στη χώρα τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 640 εκατ. ευρώ. Το συνολικό όφελος για τη χώρα θα φτάσει μαζί με κάποιες ελαφρύνσει­ς χρέους στα 748 εκατ. ευρώ. Πάντως, για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει καταρχήν να αποφασίσου­ν οι υπουργοί και στη συνέχεια να επικυρώσου­ν την απόφαση κοινοβούλι­α χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece