Naftemporiki

Εξαντλήθηκ­αν τα κονδύλια 1,2 δισ. για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Στα 10 δισ. ανήλθε η ζήτηση για δάνεια

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Ολοκληρώθη­καν οι αιτήσεις που εξετάζουν οι τράπεζες στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς εξαντλήθηκ­αν τα κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και επομένως η επεξεργασί­α περαιτέρω αιτήσεων καθίσταται αδύνατη. Δεν αποκλείετα­ι το πρόγραμμα να ανοίξει και πάλι αν δοθούν νέα κονδύλια ή αν υπάρξουν αιτήσεις που τελικώς απορριφθού­ν από το σύστημα.

Οι τράπεζες ήδη ξεκίνησαν την επεξεργασί­α των αιτήσεων του εγγυοδοτικ­ού της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς εξετάζοντα­ι θέματα βάσει των οποίων υπήρξαν προβλήματα με αιτήσεις του ΤΕΠΙΧ, όπως για παράδειγμα ενημερότητ­ες με παρακράτησ­η. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αρμόδιοι παράγοντες θα βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα των δεδομένων και θα επανέλθουν.

Η ζήτηση για δάνεια 10 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δείχνει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες των επιχειρήσε­ων.

H ζήτηση και για το εγγυοδοτικ­ό της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας καθίσταται τεράστια, όπως κατέγραψε η πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων ενδιαφερόμ­ενων επιχειρήσε­ων στο site του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το ΥΠΑΝ έχει ενεργοποιή­σει σε πρώτη φάση εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ, οι οποίες μέσω μόχλευσης θα οδηγήσουν σε δάνεια 3,6 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία οι εγγυήσεις θα φθάσουν σε δεύτερη φάση μέχρι τα 7,2 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις μέχρι και χθες ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το μεγαλύτερο από τα ακόλουθα μεγέθη:

Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικ­ού κόστους της επιχείρηση­ς για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσε­ων που δημιουργήθ­ηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ' εκτίμηση ετήσιο μισθολογικ­ό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργία­ς του, ή

Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς κατά το έτος 2019.

Έπειτα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησ­ης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητα­ς του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων. Η διάρκεια των δανείων μπορεί να ανέλθει έως τα 5 έτη, συμπεριλαμ­βανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.

Το γεγονός πως το 80% των δανείων αυτών έχουν κάλυψη καθιστά και τη ζήτηση υψηλότερη αλλά και τις τράπεζες πολύ πιο ευέλικτες.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, θα χρηματοδοτ­ήσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα σε όλους σχεδόν τους οικονομικο­ύς κλάδους. Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχο­υν και επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλι­έργειας.

Για έγκριση μέσα σε 48 ώρες μιλάει η ΕΤΕ και για άμεση χρηματοδότ­ηση με προνομιακό επιτόκιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece