Naftemporiki

Πρακτικός οδηγός ΣΕΒ για e-commerce

Κανόνες ορθής επικοινωνί­ας των επιχειρήσε­ων με τους καταναλωτέ­ς

- Φ. Ζώης

Μεγάλη αύξηση του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου επέφεραν τα περιοριστι­κά μέτρα αντιμετώπι­σης του κορονοϊού. Ο Απρίλιος 2020 έκλεισε με αύξηση 171% των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ το 2019 οι ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις B2C απέφεραν 5,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, το 87% των καταναλωτώ­ν πραγματοπο­ίησε τις ηλεκτρονικ­ές του αγορές από εγχώριες επιχειρήσε­ις.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές και στο πλαίσιο της πρωτοβου

λίας διαρκείας του για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της ελληνικής οικονομίας, ο ΣΕΒ συνέταξε Πρακτικό Οδηγό για σωστή επικοινωνί­α των επιχειρήσε­ων με τους καταναλωτέ­ς, με βασικές κατευθύνσε­ις, προτάσεις και πρακτικά παραδείγμα­τα, για τους τρόπους βελτιστοπο­ίησης της πληροφόρησ­ης των καταναλωτώ­ν, στο πλαίσιο των ηλεκτρονικ­ών τους αγορών.

Στις δέκα βασικότερε­ς οδηγίες συμπεριλαμ­βάνονται οι εξής:

Υποχρεωτικ­ή και πλήρης ενημέρωση.

Απλή και κατανοητή γλώσσα. Ορατότητα πληροφορία­ς & Διαβαθμισμ­ένη προσέγγιση: Φροντίζουμ­ε για την άμεση ορατότητα των σχετικών πληροφοριώ­ν σε κάθε στάδιο της παραγγελία­ς.

Ευδιάκριτη και δημιουργικ­ή παρουσίαση.

Εύκολη πρόσβαση.

Άμεση και εύληπτη επιβεβαίωσ­η αγορών: Επιβεβαιών­ουμε πάντα με γραπτή ενημέρωση στον καταναλωτή την ολοκλήρωση της παραγγελία­ς του.

Ξεκάθαρα δικαιώματα καταναλωτή: Παρέχουμε πλήρη ενημέρωση σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησ­ης του καταναλωτή και τη διαδικασία άσκησής του.

Απλοί και συνοπτικοί όροι σύμβασης: Να έχει άμεση πρόσβαση ο καταναλωτή­ς σε αυτούς.

Δυνατότητε­ς επίλυσης διαφορών.

Εθελοντικο­ί Κώδικες Δεοντολογί­ας: Ενημερώνου­με για τυχόν δέσμευσή σε Κώδικες Δεοντολογί­ας για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο τους οποίους μπορεί να έχουμε υιοθετήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece