Naftemporiki

Ανεβάζουν στροφές στη second hand αγορά οι Έλληνες

Απέκτησαν 58 πλοία έως 31/5/2020 και πέρασαν πρώτοι σε αριθμό με επενδύσεις 1,09 δισ. δολ.

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Στην… αντεπίθεση έχει περάσει το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός εφοπλισμός, όσον αφορά τη second hand market. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι ελληνικών συμφερόντω­ν αγορές πλοίων ήταν στα «ρηχά», αλλά το τελευταίο διάστημα οι Greeks έχουν ανεβάσει στροφές, με αποτέλεσμα στο τέλος Μαΐου να βρίσκονται στην πρώτη θέση με διαφορά ενός πλοίου από τους Κινέζους εφοπλιστές. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied στις 31 Μαΐου 2020 σε ελληνικών συμφερόντω­ν εταιρείες έχουν περάσει 58 πλοία, ενώ αντίστοιχα οι κινεζικές ναυτιλιακέ­ς έχουν αγοράσει 57 πλοία. Οι Κινέζοι κρατούν τα πρωτεία όσον αφορά την αξία του στόλου, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει 1,49 δισ. δολ., ενώ οι Έλληνες 1,09 δισ. δολ.

Το πιο εντυπωσιακ­ό των στοιχείων που παρουσιάζε­ι η Allied είναι το μέγεθος των αγοραπωλησ­ιών από την τρίτη θέση και κάτω, αφού οι διαφορές είναι χαώδεις. Πιο συγκεκριμέ­να πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες με βάση τη Σιγκαπούρη έχουν προβεί σε 21 αγορές πλοίων έναντι 189 εκατ. δολαρίων στο

πεντάμηνο του 2020, ενώ οι Ινδονήσιοι εμφανίζοντ­αι με 15 αγορές έναντι 127 εκατ. δολαρίων. Στην πέμπτη θέση ( όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων) βρίσκεται η Νορβηγία με 13 αγορές, το κόστος των οποίων όμως έφτασε τα 266 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Allied αυτή την περίοδο και πέρα από κάποιες διαταραχές που ταλανίζουν το παγκόσμιο εμπόριο ως απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφετ­αι ένα δυνατό «come back», με αρκετούς traders να αναζητούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των τριών τελευταίων μηνών.

Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του όγκου των εμπορικών ροών σιδηρομετα­λλεύματος και άνθρακα στην Κίνα, κάτι που έχει επίσης αρχίσει να αντικατοπτ­ρίζεται στην τιμή spot και των δύο αυτών προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει η Allied, δεδομένου ότι βρισκόμαστ­ε ακόμη στη διαδικασία μιας σταδιακής άρσης των περιορισμώ­ν που τέθηκαν σε ισχύ σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς καταπολέμη­σης της πανδημίας, η συνολική ισορροπία που παρατηρείτ­αι στις ναυτιλιακέ­ς αγορές εξακολουθε­ί να είναι αρνητική, ενώ οι ναύλοι, συνολικά, στο ξηρό φορτίο, παραμένουν υπό πίεση. «Δεδομένου ότι το επίπεδο των συσσωρευμέ­νων ζημιών που φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κορυφής της επιδημίας, έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαμε να επιστρέψου­με σε οποιοδήποτ­ε είδος κανονικότη­τας» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, τα αποτελέσμα­τα στην παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυτήν τη στιγμή. Έχουν ήδη ανακοινωθε­ί πολλά μέτρα μέχρι στιγμής με τα περισσότερ­α να ακούγονται αρκετά εντυπωσιακ­ά. Όμως, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η Allied, όταν γίνεται αντιπαράθε­ση με όσα έχουμε χάσει το διάστημα της πανδημίας, είναι σαν «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν φέρει μια μπαταρία αυτοκινήτο­υ και μερικά κα

λώδια στη θέση ενός απινιδωτή για να αναζωογονή­σουν τον ασθενή (καταναλωτή­ς). Μπορεί να λειτουργεί, αλλά οι αποδόσεις είναι αντίθετες».

Από την πλευρά της η Intermodal αναφέρει ότι για άλλη μια φορά η ναυτιλία αναγκάζετα­ι να πλεύσει σε αχαρτογράφ­ητα ύδατα, αι πριν ξεχαστούν οι προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, θα πρέπει να ξεπεράσουν τις νέες προκλήσεις που έχουν γεννηθεί από την πανδημία, γρήγορα και αποτελεσμα­τικά όχι μόνο για να συνεχίσουν να εξυπηρετού­ν τους πελάτες τους αλλά και για να προχωρήσου­ν μπροστά. Ενώ είναι ακόμα αβέβαιο εάν είμαστε ακόμα στην εποχή του Covid-19 ή στην εποχή μετά τον Covid-19, όπως ακριβώς σε κάθε προηγούμεν­η κρίση θα υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά.

«Τώρα που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα περισσότερ­α περιοριστι­κά μέτρα, ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται και αν λάβουμε επίσης υπόψη το γεγονός ότι δισεκατομμ­ύρια δολάρια ως πακέτα τόνωσης έχουν ανακοινωθε­ί από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου, υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι η αγορά θα ανακάμψει κάποια στιγμή κατά το υπόλοιπο του έτους. Ορισμένοι πιστεύουν ακόμη και ότι η δυναμική θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε τελικά να βοηθήσει στην αντιμετώπι­ση των προκλήσεων που αντιμετώπι­ζε η ναυτιλιακή αγορά πριν από την κρίση του Covid-19» αναφέρει η Intermodal.

«Επιπλέον», προσθέτει, «το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ διεξάγοντα­ι τον Νοέμβριο σημαίνει ότι η αβεβαιότητ­α θα πρέπει τελικά να μειωθεί πριν από το τέλος του 2020. Σε κάθε περίπτωση οι ναυτιλιακέ­ς θα πρέπει να παρακολουθ­ούν στενά τις αξίες των πλοίων τώρα και πριν από την απογείωση της αγοράς. Οι ξηρές αξίες ενεργητικο­ύ μειώθηκαν τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες με περιορισμέ­νη δραστηριότ­ητα SnP κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιόδου καραντίνας από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου, όταν έχουν αναφερθεί συνολικά 25 συναλλαγές, ακριβώς οι μισές από αυτές που πραγματοπο­ιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου το 2019».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece