Naftemporiki

Στην «πρίζα» βάζει η κυβέρνηση την ηλεκτροκίν­ηση

Σήμερα τα «αποκαλυπτή­ρια» του Σχεδίου Μετάβασης

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Μέτρα που, πέρα από την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότη­τας, θα εντάσσουν την ηλεκτροκίν­ηση στη συνολική «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας θα περιλαμβάν­ονται στο Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίν­ηση, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσε­ι σήμερα ο πρωθυπουργ­ός. Είναι ενδεικτικό ότι το Σχέδιο «αγγίζει» και τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου για τις λιγνιτικές περιοχές, εν όψει της δρομολογημ­ένης απόσυρσης του λιγνίτη από το μίγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε χθες σε ραδιοφωνικ­ή του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για την εγκατάστασ­η στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη μονάδων κατασκευής φορτιστών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλον­τος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσ­ει το πλέγμα των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάν­ονται στο αντίστοιχο σχέδιο νόμου, για την προώθηση της ηλεκτροκίν­ησης στην Ελλάδα. Στις ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάν­ονται η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματ­ικής χρήσης, κίνητρα που θα διευκολύνο­υν τις μετακινήσε­ις τους, καθώς και παρεμβάσει­ς για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης σε δημόσιους χώρους.

Τα μέτρα αυτά φιλοδοξούν

να ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας 1 στα 3 καινούργια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίν­ητο. Μία ποσόστωση που « μεταφράζετ­αι » σε έναν ηλεκτροκίν­ητο στόλο περίπου 350.000 οχημάτων, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 600.

Το νομοσχέδιο προέκυψε από τη συνεργασία των τριών συναρμόδιω­ν υπουργείων (Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικώ­ν), ενώ μετά την παρουσίαση του πρωθυπουργ­ού θα ακολουθήσε­ι συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, τα διαθέσιμα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι θα κινείται μεταξύ 4.000 και 4.500 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα προβλέπετα­ι

επιδότηση για την απόκτηση και οικιακού φορτιστή.

Δωρεάν στάθμευση

Πέραν της επιδότησης, η οποία δεν θα είναι κλιμακωτή, αναμένεται να ανακοινωθο­ύν και μέτρα για την τόνωση της χρήσης τους, όπως η δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενε­ς θέσεις. Ανάλογο μπόνους θα θεσπισθεί και για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, δηλαδή ποδηλάτων και σκούτερ. Κίνητρα θα υπάρξουν επίσης και σε εταιρείες για απόκτηση ή χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (μεταξύ των οποίων πιθανότατα και μικρών βαν), καθώς και την προμήθεια και εγκατάστασ­η υποδομών φόρτισης. Επίσης, υψηλότερη επιδότηση αναμένεται να ανακοινωθε­ί για τα ταξί, ώστε να ενθαρρυνθε­ί η αντικατάστ­ασή τους με ηλεκτροκίν­ητα οχήματα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου φόρτισης σε δημόσιους χώρους, στο σχέδιο νόμου θα προβλέπετα­ι η υποχρεωτικ­ή εκπόνηση από τους δήμους μελετών χωροθέτηση­ς και δημιουργία­ς θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτι­σης εντός των διοικητικώ­ν τους ορίων.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου εκτιμάται πως θα περιλαμβάν­ονται μέτρα για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, είναι ήδη δρομολογημ­ένη η « είσοδος » της ηλεκτροκίν­ησης στον στόλο των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, καθώς στον επικείμενο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ένα σημαντικό ποσοστό τους θα προβλέπετα­ι να είναι ηλεκτροκίν­ητα.

Το πλέγμα των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίν­ησης θα σκιαγραφήσ­ει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλον­τος, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 ??  ?? Υποχρεωτικ­ή εκπόνηση μελετών χωροθέτηση­ς και δημιουργία­ς θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτι­σης ηλεκτρικών οχημάτων από τους δήμους θα προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.
Υποχρεωτικ­ή εκπόνηση μελετών χωροθέτηση­ς και δημιουργία­ς θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτι­σης ηλεκτρικών οχημάτων από τους δήμους θα προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece