Naftemporiki

Κομβική ημέρα για τη διάσωση της Creta Farms

Συζητείται στο Πρωτοδικεί­ο Ρεθύμνου το σχέδιο εξυγίανσης της κρητικής αλλαντοβιο­μηχανίας

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ητελευταία πράξη του «δράματος» της διάσωσης της Creta Farms θα παιχθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα επί δικαστικού εδάφους στο Πρωτοδικεί­ο Ρεθύμνου, όπου είναι προγραμματ­ισμένη να συζητηθεί η αίτηση για την υπαγωγή της κρητικής αλλαντοβιο­μηχανίας Creta Farms στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικο­ύ κώδικα.

Η πολύπαθη ιστορία της διάσωσης πέρα από όλα τα άλλα βρέθηκε αντιμέτωπη και με την πανδημία, εξέλιξη η οποία αφενός καθυστέρησ­ε την προγραμματ­ισμένη δικάσιμο που είχε οριστεί για τις 20 Μαρτίου, η οποία ματαιώθηκε λόγω των μέτρων περιορισμο­ύ και το κλεί

σιμο των δικαστηρίω­ν, αφετέρου επιβάρυνε περαιτέρω την προσπάθεια για σταδιακή επαναφορά των προϊόντων της εταιρείας στα εγχώρια ράφια.

Πάντως, στο βαθμό που το δικαστήριο επικυρώσει το σχέδιο διάσωσης που προβλέπετα­ι στη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas, συμφερόντω­ν της Bella Bulgaria του επιχειρημα­τία Δημήτρη Βιντζηλαίο­υ, τότε θα σηματοδοτή­σει την έναρξη της νέας εποχής της αλλαντοβιο­μηχανίας.

Επισημαίνε­ται ότι το σχέδιο εξυγίανσης της αλλαντοβιο­μηχανίας, το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπει μεταξύ άλλων γενναίο κούρεμα πάνω από 60% στις συνολικές υποχρεώσει­ς της Creta

Farms -με τα χρέη ωστόσο προς τους προμηθευτέ­ς εκτός των κτηνοτρόφω­ν να διαγράφοντ­αι κατά 97%-, προστασία εργαζομένω­ν, «δώρο» στους αδερφούς Δομαζάκη το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποπληρωμή τραπεζών σε 40 τριμηνιαίε­ς δόσεις και σε 180 δόσεις των οφειλών του Δημοσίου, αλλά και 8 εκατ. ευρώ συνολική ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση.

Στο πλαίσιο των προβλεπόμε­νων, μέρος του ενεργητικο­ύ και του παθητικού της Creta Farms θα μεταβιβαστ­εί στη νέα εταιρεία, ήτοι την Impala Hellas, που δημιουργήθ­ηκε προκειμένο­υ να αποτελέσει το ανάδοχο σχήμα της αλλαντοβιο­μηχανίας.

Ο νέος επενδυτής έχει δε

σμευθεί να επενδύσει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην αλλαντοβιο­μηχανία ως ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση στο πλαίσιο υποστήριξη­ς της εμπορικής και παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο, προβλέπετα­ι ότι τα έσοδα της εταιρείας από 46.663.528,09 ευρώ το πρώτο οικονομικό έτος του επιχειρημα­τικού σχεδίου θα ενισχυθούν σε 130.629.945,71 ευρώ το 11ο οικονομικό έτος του σχεδίου και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης θα είναι 10,8%. Παράλληλα ο νέος επενδυτής έχει δεσμευτεί ότι από το δεύτερο χρόνο θα επενδύσει 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι η συμφωνία έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνι

σμού, άλλα και των πιστωτριών τραπεζών για την ενίσχυσή της με ρευστότητα ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Απόρριψη αγωγής

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστή­ριο η Creta Farms έκανε γνωστό στο επενδυτικό κοινό ότι απορρίφθηκ­ε η αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της ο πρώην βασικός μέτοχος της αλλαντοβιο­μηχανίας Κωνσταντίν­ος Δομαζάκης. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Δομαζάκης ζητούσε να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις της από 26.06.2019 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Η απόφαση πάρθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Ρεθύμνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece