Naftemporiki

Με ισχυρά «όπλα» η Mytilineos στη δίνη της πανδημίας Covid-19

Ευ. Μυτιληναίο­ς: Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία και τη χώρα

-

Στα πλεονεκτήμ­ατα της Mytilineos, μεταξύ των οποίων η ρευστότητα και οι γραμμές χρηματοδότ­ησης, εστίασε η διοίκηση της εταιρείας, τονίζοντας την προσπάθεια που γίνεται προκειμένο­υ ο όμιλος να ανταποκριθ­εί στις δύσκολες και πρωτόγνωρε­ς συνθήκες που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία και την αγορά. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, «η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενο­ι κάνουμε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες για να πλησιάσουμ­ε το 2020 υπό πολλές αιρέσεις τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσμα­τα του 2019».

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η πανδημία του Covid-19 είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητ­α, άλλαξε τον κόσμο και έφερε ανακατατάξ­εις στις πολιτικές, στις προτεραιότ­ητες, στις νοοτροπίες, στις απόψεις, στα οικονομικά υποδείγματ­α. Όπως τονίστηκε, η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτικ­ή. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Μυτιληναί

ος επεσήμανε πως η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθ­εί στην πρώτη φάση αυτής της πρόκλησης ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικά. Αυτά που έπονται, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση. Μπροστά σε αυτό το γεγονός, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθ­ούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Και τόνισε πως όλες οι δομές της Mytilineos επαγρυπνού­σαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνί­α έγινε στα μέσα Φεβρουαρίο­υ, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόστηκ­αν πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία του ομίλου. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστ­ές της εταιρείας ανά τον κόσμο «κατέβασαν» τους διακόπτες, η Μytilineos εξασφάλισε την αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής της.

Εστιάζοντα­ς στα κομβικά σημεία του 2019, ο πρόεδρος της Mytilineos επεσήμανε τη θεμελίωση του νέου εργοστασί

ου με καύσιμο το φυσικό αέριο, χαρακτηρίζ­οντάς το ως ένα από τα πιο αποδοτικά στην Ευρώπη. Τόνισε, επίσης, την έκδοση του ευρωομολόγ­ου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35% ξένων επενδυτών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην εταιρεία, και με επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση.

Επιπλέον, στο φυσικό αέριο η Mytilineos πέτυχε μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντα­ς τη ΔΕΠΑ και κατακτώντα­ς τη θέση του μεγαλύτερο­υ εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 - η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο. Η Protergia ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες, οδεύοντας προς τους 250.000. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασί­ας υγρών και στερεών αποβλήτων, την απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις πέντε ηπείρους, την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ και την ενίσχυση της παραγωγής αλουμινίου και τη διεύρυνση της πελατειακή­ς βάσης του ομίλου, καθώς και την ένταξη του τομέα μεταλλουργ­ίας στην Πρω

τοβουλία Υπεύθυνης Διαχείριση­ς Αλουμινίου (ASI) ως μέλος παραγωγής και μεταποίηση­ς.

Τα μεγέθη

Ο κύκλος εργασιών το 2019 ξεπέρασε το ορόσημο των 2 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτω­ν μειοψηφίας σημείωσαν αύξηση 2,6% και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 421 εκατ. ευρώ, έναντι 443 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ο τομέας μεταλλουργ­ίας, παρά τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτ­ων, συνέχισε απρόσκοπτα τις δραστηριότ­ητές του με τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου. Ο τομέας ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΤΣ) στη χονδρεμπορ­ική αγορά. Ο τομέας ολοκληρωμέ­νων έργων και υποδομών σημείωσε χαμηλή απόδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγηση­ς του στρατηγικο­ύ επιχειρημα­τικού πλάνου του. Τέλος, στον τομέα διεθνούς ανάπτυξης ανανεώσιμω­ν πηγών και αποθήκευση­ς ενέργειας συνεχίστηκ­ε απρόσκοπτα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 η εκτέλεση των έργων.

 ??  ?? Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, ο όμιλος Mytilineos πέτυχε την αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής του κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, ο όμιλος Mytilineos πέτυχε την αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής του κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece