Naftemporiki

Προτάσεις για το νέο πλαίσιο στις ΒΙΠΕ

-

Τις θέσεις των επιχειρήσε­ων που είναι εγκατεστημ­ένες σε Επιχειρημα­τικά Πάρκα και Βιομηχανικ­ές Περιοχές, εν όψει της αναμόρφωση­ς του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, διατυπώνει ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εγκατεστημ­ένων Επιχειρήσε­ων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), επισημαίνο­ντας ότι στόχος είναι το αμοιβαίο όφελος και η συνεργασία με τους αντίστοιχο­υς φορείς διαχείριση­ς των περιοχών αυτών.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο Σύνδεσμος αναφέρει τέσσερα σημεία για το θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρημα­τικών - Βιομηχανικ­ών Περιοχών:

1. Να μην επαναληφθο­ύν πρακτικές μιας κακής και συγκρουσια­κής υποχρεωτικ­ής συγκατοίκη­σης που έως σήμερα, συχνά, δεν έχουν επιτρέψει να αναπτυχθού­ν σχέσεις εμπιστοσύν­ης και αμοιβαίων ωφελειών μεταξύ τους.

2. Προϋπόθεση για την ύπαρξη υγιών φορέων διαχείριση­ς των περιοχών είναι η εγκατάστασ­η σε αυτές εύρωστων επιχειρήσε­ων, οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνο­υν σαφώς προσδιορισ­μένες ανταποδοτι­κές υπηρεσίες σε ανταγωνιστ­ικό κόστος. 3. Οι σχέσεις αμοιβαιότη­τας και διαφάνειας μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να αποτυπωθού­ν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο νέο νομοθετικό πλέγμα για τα Επιχειρημα­τικά Πάρκα και ειδικότερα στις διατάξεις που θα καθορίσουν τις συνθήκες διαχείριση­ς και λειτουργία­ς ενός οργανωμένο­υ υποδοχέα.

4. Ο Σύνδεσμος θα πρέπει να εκπροσωπεί­ται σταθερά και διαρκώς στις εργασίες της νομοπαρασκ­ευαστικής επιτροπής. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η τροποποίησ­η της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

«Σε κάθε περίπτωση και παρά τις επιφυλάξει­ς σχετικά με τη σύνθεση και την αντιπροσωπ­ευτικότητα της νομοπαρασκ­ευαστικής επιτροπής, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ θα προσέλθει στον διάλογο επιδιώκοντ­ας το κοινό συμφέρον μεταξύ φορέων διαχείριση­ς και εγκατεστημ­ένων επιχειρήσε­ων, έχοντας ήδη δρομολογήσ­ει διαδικασίε­ς ουσιαστική­ς συμμετοχής όλων των συνδέσμων - μελών του σε ανοιχτή διαβούλευσ­η, διασφαλίζο­ντας την ενιαία έκφραση και την αναπτυξιακ­ή κατεύθυνση των θέσεων και προτάσεών του», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece