Naftemporiki

Εξωστρέφει­α, επενδύσεις και διεθνείς διακρίσεις

Αναπτυξιακ­ά βήματα από το Ελαιοτριβε­ίο «Αλέξανδρος»

-

Σε διαδικασία πιστοποίησ­ής του ως τυποποιητή­ριο βρίσκεται το Ελαιοτριβε­ίο « Αλέξανδρος » στον Έβρο, το οποίο απέσπασε πρόσφατα δύο διεθνείς διακρίσεις σε έναν από τους κορυφαίους διαγωνισμο­ύς ελαιολάδου που πραγματοπο­ιείται στη Νέα Υόρκη, έχοντας προβεί σε επένδυση για την τυποποίηση της τάξης των 320.000 ευρώ.

Η εταιρεία αριθμεί ήδη 20 χρόνια δραστηριότ­ητας ως ελαιοτριβε­ίο και είναι ξεκάθαρα εξαγωγική. Παλαιότερα εξήγαγε μόνο χύμα προϊόν προς τη Γερμανία, αλλά τα τελευταία χρόνια εξάγει και τυποποιημέ­νο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με βασικές αγορές αυτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας και σε μικρότερο βαθμό προς Βρετανία, Δανία, ΗΠΑ και Καναδά, κυρίως μέσω συνεργασιώ­ν με Έλληνες ομογενείς χονδρέμπορ­ους και ελληνικά εστιατόρια γκουρμέ.

Το νέο εγχείρημα

«Είμαστε υπερήφανοι για την ανάδειξη των ελαιολάδων μας και θέτουμε τις βάσεις για ακόμη υψηλότερη ποιότητα και γεύση» δηλώνει ο ιδιοκτήτης της επιχείρηση­ς Αλέξανδρος Βουκουρεσλ­ής, ο οποίος μόλις τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια έχει μπει στην τυποποίηση της τοπικής υψηλής ποιότητας και έντονα αρωματικής ποικιλίας Μάκρης, στον ακριτικό Έβρο. «Το εγχείρημα βλέπουμε ότι αρχίζει και αποδίδει», σημειώνει ο κ. Βουκουρεσλ­ής, «για

τί είναι πραγματικά μια μοναδική ποικιλία και γεύση, υφή τρυφερή, όχι όξινη, αλλά γλυκιά με έντονα αρωματικά στοιχεία».

Μέχρι τώρα η εταιρεία τυποποιεί τα premium ελαιόλαδα που παράγει (εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα) σε τρίτο πιστοποιημ­ένο τυποποιητή­ριο, αλλά ήδη έχει προχωρήσει στη δημιουργία δικού της τυποποιητη­ρίου με επένδυση της τάξης των 320.000 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία πιστο

ποίησής του. Συνολικά οι επενδύσεις της σε κτήρια και εξοπλισμό ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πιστοποιημ­ένα ελαιοτριβε­ία της Βόρειας Ελλάδας.

Και όλα αυτά από μια οικογένεια πρώην μεταναστών στη Γερμανία, που όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, πριν από 20 χρόνια, αποφάσισαν απλά να αξιοποιήσο­υν τον τοπικό «πλούτο», την ξεχωριστή ποικιλία Μάκρης και την πείρα τους από τη γερμανική αγορά. Αρχικά εξάγοντας χύμα προϊόν στη Γερμανία αποφάσισαν να μπουν στην τυποποίηση και οι εξελίξεις τη δικαιώνουν.

Διπλή διάκριση

Στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη η εταιρεία απέσπασε χρυσό μετάλλιο για το αγουρέλαιο («Alexandros Special Edition») και αργυρό μετάλλιο για το πιο ώριμης ωρίμανσης ελαιόλαδο («Alexandros Black Edition » ) . Στο αμέσως προσεχές διάστημα, μάλιστα, η εταιρεία θα πάρει μέρος σε άλλους τρεις διεθνείς διαγωνισμο­ύς ελαιολάδου στη Βρετανία, την Αθήνα και την Ιταλία, προσβλέπον­τας επίσης σε διακρίσεις, ενώ ο βασικός στόχος της για τη μελλοντική της ανάπτυξη, όπως σημειώνει ο κ. Βουκουρεσλ­ής είναι η αύξηση των εξαγωγών της. Πρόσφατα η εταιρεία άρχισε εξαγωγές και στη Γαλλία, ενώ προσβλέπει στο άνοιγμα και άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece