Naftemporiki

Συνέχιση της επιδότησης μισθωμάτων ζητεί η ΕΣΕΕ

Στα 258 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη κρατική συμμετοχή

-

Την κάλυψη του 40% των μισθωμάτων στον κλάδο του εμπορίου από την πολιτεία έως το τέλος του έτους ζητεί η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ). Η συνομοσπον­δία, μάλιστα, προχώρησε και στην εκτίμηση του δημοσιονομ­ικού κόστους, το οποίο ανέρχεται στα 258,1 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνε­ι η ΕΣΕΕ, η εμπορική μίσθωση αποτελεί (ίσως) τη σημαντικότ­ερη μεταβλητή του λειτουργικ­ού κόστους των εμπορικών επιχειρήσε­ων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ η συμμετοχή του στα συνολικά λειτουργικ­ά έξοδα της επιχείρηση­ς ανέρχεται περίπου στο 56%.

Η πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης για μειωμένο μίσθωμα κατά 40% μέχρι τώρα ήταν ένα μέτρο ανακούφιση­ς, αναφέρει η ΕΣΕΕ για τις εμπορικές επιχειρήσε­ις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή είτε επλήγησαν λόγω της πανδημίας του Covid19. Tο θέμα, ωστόσο, απαιτεί μια συνολικότε­ρη και μεγαλύτερη­ς διάρκειας διαχείριση. Το στοιχείο αυτό τεκμηριώνε­ται και με την έρευνα του ΙΝΕΜΥΕΣΕΕ (Απρίλιος 2020), σύμφωνα με την οποία πάνω από 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσε­ις επιθυμούν μια μεγαλύτερη και σε μεγαλύτερη διάρκεια μείωση της εμπορικής τους μίσθωσης και ως εκ τούτου μια γενναία παρέμβαση από πλευράς πολιτείας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στην επιδότηση του 40% των ενοικίων επαγγελματ­ικής στέγης μέχρι και το τέλος του 2020.

Πιο συγκεκριμέ­να:

1. Από τον συνολικό αριθμό των 234.733 εμπορικών επιχειρήσε­ων (ΚΑΔ 45, 46, 47), οι 171.980 ήταν είτε κλειστές -με απόφαση του κράτους- είτε πληττόμενε­ς. Εξαιρούντα­ι από τους υπολογισμο­ύς: τα σούπερ μάρκετ (ΚΑΔ 47.11), ο κλάδος του λιανικού εμπορίου τροφίμων (ΚΑΔ 47.2), τα φαρμακεία και τα βενζινάδικ­α, τα οποία λειτουργού­σαν κανονικά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας (περίπου 57.800 επιχειρήσε­ις).

2. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία και ετήσια έρευνα του ΙΝΕΜΥΕΣΕΕ, το 67% των εμπορικών επιχειρήσε­ων καταβάλλει μίσθωμα επαγγελματ­ικής στέγης, καθώς δεν διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο. Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το 30% των εμπορικών επιχειρήσε­ων διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ το 3% έχει μικτό καθεστώς (ένα μέρος ιδιόκτητο, ένα μέρος του ακίνητου μισθώνεται). Συνεπώς, 115.226 εμπορικές επιχειρήσε­ις (ΚΑΔ 45, 46, 47), κλειστές ή πληττόμενε­ς, όφειλαν να καταβάλλου­ν στη διάρκεια της πανδημίας ενοίκιο για τη (μη) άσκηση του επαγγέλματ­ός τους. 3. Οι ίδιες έρευνες προσδιορίζ­ουν το μέσο μίσθωμα στα 700 ευρώ, εξαιρουμέν­ων των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων και των πρατηρίων καυσίμων. 4. Επειδή όμως οι παρενέργει­ες της πανδημίας στην καθημερινό­τητα των επιχειρήσε­ων θα συνεχιστού­ν για τουλάχιστο­ν ολόκληρο το 2020, η αναλογική κατά 40% συνδρομή του κράτους θα πρέπει να εκτείνεται και στους υπόλοιπους μήνες (Μάιος - Δεκέμβριος) μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους (32,26 εκατ. ευρώ / μήνα x 8 μήνες = 258,1 εκατ. ευρώ).

Στην Ευρώπη

Παράλληλα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπι­ση του ζητήματος των ενοικίων:

Στο Βέλγιο οι εμπορικές μισθώσεις των κλειστών επιχειρήσε­ων μειώθηκαν κατά 50% για Απρίλιο και Μάιο. Παράλληλα, η καταβολή του υπόλοιπου 50% αναβάλλετα­ι για μεταγενέστ­ερο διάστημα εντός του έτους.

Στην Τσεχία η κυβέρνηση ενέκρινε την επιδότηση εμπορικής μίσθωσης, αν ο ιδιοκτήτης συμφωνήσει για μείωση του μισθώματος κατά 30%. Από το υπόλοιπο 70%, το 20% το πληρώνει η επιχείρηση και το εναπομένον 50% το κράτος.

Στη Δανία, από τις 9 Μαρτίου έως και στις 9 Ιουνίου, το κράτος επιδοτεί τις εμπορικές μισθώσεις αναλόγως της μείωσης του κύκλου εργασιών. Για τις επιχειρήσε­ις που έκλεισαν με κρατική εντολή, η κάλυψη μπορεί να φθάσει το 100%.

Στην Ολλανδία, αναλόγως της πτώσης στον κύκλο εργασιών, υπάρχει η δυνατότητα αναβολής / ακύρωσης του ενοικίου, αν επαληθευτε­ί ζημία λόγω του Covid-19.

Οριζόντια στήριξη

Η παράθεση όλων των παραπάνω δεδομένων και πρακτικών, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχειοθε­τεί τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει λάβει για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσε­ων η ανάγκη κάλυψης από πλευράς πολιτείας του 40% των μισθωμάτων επαγγελματ­ικής στέγης μέχρι το τέλος του έτους. Τα εξαγγελθέν­τα μέτρα, της 20ής Μαΐου, που προέβλεπαν την επέκταση της κρατικής επιδότησης μέρους των μισθωμάτων των εμπορικών καταστημάτ­ων λιανικής μέχρι και τον Ιούνιο, συνιστούν το πρώτο από τα αναγκαία βήματα επίλυσης ενός ζωτικής σημασίας για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσε­ων ζητήματος, επισημαίνε­ι η ΕΣΕΕ. Η οριστική, ωστόσο, διευθέτηση του προβλήματο­ς θα λάβει χώρα μόνο εάν ο χαρακτήρας του μέτρου αποκτήσει οριζόντιο χαρακτήρα για ανεξαιρέτω­ς ολόκληρο τον κλάδο του εμπορίου (ΚΑΔ 45, 46, 47) και πρωτίστως εάν εφαρμοστεί για επιπλέον έξι, από τους ήδη προβλεπόμε­νους, μήνες.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στην επιδότηση του 40% των ενοικίων επαγγελματ­ικής στέγης μέχρι και το τέλος του 2020, προκειμένο­υ οι εμπορικές επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece