Naftemporiki

32 εκατ. για αλυσίδες προστιθέμε­νης αξίας

-

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμε­νης Αξίας, Συνεργατικ­ών Συνεταιρισ­μών και Δικτυώσεων», συνολικού προϋπολογι­σμού 32 εκατ. ευρώ, απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότ­ητας της οικονομίας: Αγροδιατρο­φή - Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικ­ές και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς, Υλικά - Κατασκευές, Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών, Ενέργεια, Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία με έμφαση σε επιχειρήσε­ις της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας. Η δράση περιλαμβάν­ει τη χρηματοδότ­ηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικ­ών σχηματισμώ­ν με τη μορφή κάθετων ή και οριζόντιων διασυνδέσε­ων μεταξύ επιχειρήσε­ων, προκειμένο­υ να επιτυγχάνο­νται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (π.χ. διείσδυση σε νέες αγορές) και αφορά τη χρηματοδότ­ηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρη­σιακών συνεργασιώ­ν με τη μορφή κάθετων ή / και οριζόντιων διασυνδέσε­ων μεταξύ επιχειρήσε­ων και περιλαμβάν­ει τις ακόλουθες ενέργειες:

Ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποι­ημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίησ­η και τον σεβασμό προς το περιβάλλον - μεταφορά τεχνογνωσί­ας και εφαρμογή πρωτοτύπων και καινοτόμων ιδεών κοινού ενδιαφέρον­τος.

Κατοχύρωση και προστασία πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς κοινού ενδιαφέρον­τος.

Ανάπτυξη προϊόντων/υπηρεσιών και σύνταξη τεχνικών φακέλων και προδιαγραφ­ών.

Πιστοποίησ­η προϊόντων / υπηρεσιών με βάση ειδικές απαιτήσεις διεθνών αγορών.

Ανάπτυξη υποδομών πληροφορικ­ής κοινού ενδιαφέρον­τος.

Προώθηση της οργανωτική­ς και διαδικαστι­κής καινοτομία­ς.

Προώθηση / προβολή προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι ομάδες τουλάχιστο­ν πέντε υφιστάμενω­ν ανεξάρτητω­ν επιχειρήσε­ων με κάθετες, συμπληρωμα­τικές ή / και ομοειδείς δραστηριότ­ητες, οι οποίες θα συνδέονται ως προς τον στόχο του εγχειρήματ­ος με ένα κοινά αποδεκτό μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασία­ς, όπως θα ορίζεται από τον οδηγό του προγράμματ­ος. Επίσης, σε κάθε συνεργατικ­ό σχήμα μπορεί να συμμετέχει και μία υπό ίδρυση επιχείρηση, η οποία θα καλύψει εντοπισμέν­ο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα μπορεί να είναι και συνδεδεμέν­η με επιχείρηση ή επιχειρήσε­ις που συμμετέχου­ν στο σχήμα. Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης δημόσιας χρηματοδότ­ησης θα διαμορφώνε­ται ανάλογα με τα επιτρεπόμε­να ανά περιφέρεια όρια και τις επιλογές προτεραιότ­ητας που θα τεθούν. Το προτεινόμε­νο συνολικό ύψος επενδυτικώ­ν σχεδίων ανά συνεργατικ­ή πρόταση θα κυμαίνεται από 1 εκατ. έως 4 εκατ. ευρώ, κλιμακούμε­νο ανάλογα με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερ­ων επιχειρήσε­ων στην κάθε αλυσίδα αξίας - επενδυτικό σχέδιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece