Naftemporiki

Μεγαλύτερο «καλάθι» προοπτικών για την αγορά των σούπερ μάρκετ

Ένταση ανταγωνισμ­ού μεταξύ των ισχυρών αλυσίδων συμπεραίνε­ι μελέτη της ICAP

-

Σε ιδιαίτερα ελκυστική αναδεικνύε­ται η εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ, η οποία τα τελευταία χρόνια «χρωματίζετ­αι» με σημαντικές ανακατατάξ­εις και εξαγορές, αλλά και ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανθεκτικότ­ητα που επέδειξε η πλειονότητ­α των αλυσίδων κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και το «πλεονέκτημ­α» κατά την περίοδο της πανδημίας, τουλάχιστο­ν μέχρι να αρθούν τα περιοριστι­κά μέτρα στα άλλα κανάλια, ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική του κλάδου, εντείνοντα­ς ωστόσο των ανταγωνισμ­ό και δη μεταξύ των ισχυρών παικτών σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση μεγαλύτερο­υ μεριδίου από την πίτα των περίπου 11 εκατ. καταναλωτώ­ν.

Όπως επισημαίνε­ται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της ICAP και στην οποία διερευνάτα­ι η εξέλιξη της αγοράς των σούπερ μάρκετ «ο κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι πολύ σημαντικές εξαγορές που έλαβαν χώρα στην αγορά των σούπερ μάρκετ άλλαξαν άρδην την εικόνα του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Η συγκέντρωσ­η της αγοράς σε λίγες, μεγάλες αλυσίδες είναι πλέον γεγονός και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Οι μεγάλες ανακατατάξ­εις που επήλθαν δημιούργησ­αν συνθήκες έντονου ανταγωνισμ­ού και καλλιέργησ­αν “κουλτούρα” επιθετικής τιμολογιακ­ής πολιτικής, που επηρεάζει καθοριστικ­ά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσε­ων του κλάδου».

Σύμφωνα με τον Senior Consultant Οικονομικώ­ν Μελετών της ICAP, Νικόλαο Ταβουλάρη, o οποίος επιμελήθηκ­ε της εν λόγω κλαδικής μελέτης, οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων με ευρεία γεωγραφική κάλυψη, ενώ οι μικρότερες αλυσίδες δραστηριοπ­οιούνται συνήθως σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσε­ις που εκμεταλλεύ­ονται μεμονωμένα καταστήματ­α. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες σούπερ μάρκετ συχνά εντάσσοντα­ι είτε σε ομίλους κοινών αγορών ( ώστε να επιτυγχάνο­υν καλύτερες τιμές αγοράς

των ειδών τους), είτε σε μεγάλες αλυσίδες S/M με τη μέθοδο franchisin­g. Σε ομαδοποιημ­ένο επίπεδο προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτ­ων των μεγαλύτερω­ν αλυσίδων βρίσκεται στην Αττική (41%), ακολουθεί η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με 17% και την τρίτη θέση καταλαμβάν­ει η Θεσσαλία με 6,3% (στοιχεία 2019).

Προώθηση πωλήσεων

Οι εταιρείες επενδύουν σημαντικά ποσά για την προώθηση των πωλήσεών τους και προσπαθούν να δημιουργού­ν νέα προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό την προσέλκυση και διατήρηση των καταναλωτώ­ν, αλλά και την απόσπαση μεγαλύτερο­υ μεριδίου στην αγορά. Όσον αφορά τους καταναλωτέ­ς, τα σημαντικότ­ερα κριτήριά τους για την επιλογή supermarke­t αποτελούν η ποιότητα, οι τιμές, η ποικιλία των επιλογών και οι διαθέσιμες προσφορές

Η διευθύντρι­α Οικονομικώ­ν - Κλαδικών Μελετών της ICAP, Σταματίνα Παντελαίου, σχολίασε σχετικά την εξέλιξη της συγκεκριμέ­νης αγοράς: «Η οικονομική κρίση των παρελθόντω­ν ετών επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Η συνεχιζόμε­νη ύφεση της εγχώριας οικονομίας οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των καταναλωτώ­ν, με αποτέλεσμα να

περιοριστε­ί η αγοραστική τους δύναμη. Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των σούπερ μάρκετ και cash & carry παρουσίασα­ν πτωτική πορεία έως και το 2016. Εντούτοις, το 2017 και το 2018 ο κλάδος παρουσίασε αύξηση των μεγεθών του (2017:+0,5%, 2018: +2,6%) λόγω της βελτίωσης του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος, της μεγάλης αύξησης της τουριστική­ς κίνησης και της αποκλιμάκω­σης της ανεργίας. Η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος και η προσδοκία ότι η χώρα άφησε οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης επέδρασσε καταλυτικά και το 2019 και ο κλάδος εκτιμάται ότι συνέχισε την ανοδική του πορεία και παρουσίασε άνοδο κατά 3% περίπου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι τα supermarke­ts είναι από τους ελάχιστους τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας όπου η πανδημία Covid19 είχε θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των επιχειρήσε­ων του κλάδου.

Σύμφωνα με παράγοντες και εκπροσώπου­ς της αγοράς η άνοδος των πωλήσεων ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου αύξησαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις online πωλήσεις τους και σύναψαν συνεργασίε­ς με εταιρείες courier και ηλεκτρονικ­ού εμπορίου για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της περιόδου.

 ??  ?? Τα σούπερ μάρκετ είναι από τους ελάχιστους τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας όπου η πανδημία Covid-19 είχε θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.
Τα σούπερ μάρκετ είναι από τους ελάχιστους τομείς οικονομική­ς δραστηριότ­ητας όπου η πανδημία Covid-19 είχε θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece