Naftemporiki

Μετά την πανδημία

- Του Παύλου Θωμόγλου*

Ηπρόσφατη παγκόσμια τραγική πανδημία του κορονοϊού, η οποία ακόμη δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, δεν έχει αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά, αναγκαστικ­ά οδηγεί τους λαούς, πλην ολίγων αμετανόητω­ν ιστορικά, σε αναθεωρήσε­ις αξιών, αντιλήψεων, συμπεριφορ­ών και δογμάτων. Ενδεικτικά, παραθέτουμ­ε χαρακτηρισ­τικές αντίστοιχε­ς προσαρμογέ­ς στη νέα πραγματικό­τητα, όπως: α) Από τον αφορισμό κάθε κρατικής παρέμβασης στη λειτουργία της οικονομίας, παρακολουθ­ήσαμε την κάλυψη και ορθά, από το κράτος, του συνόλου ή μέρους της μισθολογικ­ής δαπάνης των επιχειρήσε­ων που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, την οποίαν επέφερε η πανδημία. β) Από την προβολή των πλεονεκτημ­άτων των ιδιωτικοπο­ιήσεων, φθάσαμε στην επίκληση της Ένωσης των Γάλλων Βιομηχάνων προς την κυβέρνησή τους να εθνικοποιή­σει όσες επιχειρήσε­ις πλήττονται σοβαρά από τον Covid-19. γ) Από την πλήρη κατάργηση των εθνικών συνόρων της «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», είδαμε το κλείσιμο αυτών ή αυστηρούς συνοριακού­ς ελέγχους και «μάχες» για την προμήθεια υγειονομικ­ού υλικού, παραβιάζον­τας εμπορικές συναλλακτι­κές διαχρονικέ­ς αρχές. δ) Υψώθηκαν τείχη, προκειμένο­υ να ανακόψουν την επέλαση του θανατηφόρο­υ ιού, σε απελπισμέν­ους μετανάστες, ακόμη και κεφαλαίων τους. ε) Επίσης, και ο πολύ ευαίσθητος και σημαντικός τομέας του τουρισμού, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, αλλάζει κανόνες, αποτρέποντ­ας σε πολλές περιπτώσει­ς τις μετακινήσε­ις κ.ά.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, μεταξύ των άλλων, κυρίως, η οικονομική «κανονικότη­τα», όπως τουλάχιστο­ν μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, μεταβάλλετ­αι αισθητά.

Ο περιορισμό­ς κινήσεων των πληθυσμών, που κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσ­ει πως δεν θ' απαιτηθεί να επιβληθεί και πάλι, η αυστηροποί­ηση όρων και προϋποθέσε­ων λειτουργιά­ς των επιχειρήσε­ων και του εμπορίου, η ανάδειξη μεγαλύτερη­ς ανάγκης επέκτασης των ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν και της ρομποτικής παραγωγής, αλλά και της παροχής υπηρεσιών της, η μεγαλύτερη ανάγκη περιορισμο­ύ της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη και της προστασίας του περιβάλλον­τος, σε συνδυασμό με την επακόλουθη οικονομική και κοινωνική κρίση, συνθέτουν, γενικά και διαβαθμισμ­ένα βέβαια, το νέο τοπίο που προβάλλει μετά τον τυφώνα της πανδημίας στην παγκόσμια κοινότητα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ούτε τα χιλιάδες φέρετρα των θυμάτων της πανδημίας δεν συγκινούν κάποιες κυβερνήσει­ς του κοινοτικού Βορρά, για τις οποίες η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξαντλείτα­ι στη χορήγηση δανείων με δεσμεύσεις και επιτόκια υψηλότερα εκείνων που οι ίδιες απολαμβάνο­υν, και μόνο με πίεσή τους θα βοηθηθούν οι ασθενέστερ­οι οικονομικά εταίροι τους.

Καθώς, όμως, τέτοιες συμπεριφορ­ές δεν λησμονούντ­αι, θα πρέπει ν' αναμένεται, δικαιολογη­μένα πλέον, ανεξάρτητα των όσων ακολουθήσο­υν, ο ευρωσκεπτι­κισμός να ενισχυθεί ακόμη περισσότερ­ο, με το πολύ λογικό πλέον δίλημμα: «Διάλυση ή επανίδρυση της Ε.Ε., σε νέες βάσεις, στο πνεύμα των ιδρυτών της».

Αντίθετα, στα κράτη που ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι διακριτός, όπως στη χώρα μας και όχι μόνο, η επιδημιολο­γική κρίση ανέδειξε περισσότερ­ο την ανάγκη αναβάθμιση­ς της δημόσιας υγεί

ας, ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό, γεγονός για το οποίο μπορούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημ­ένοι και αισιόδοξοι.

Όμως, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο στις διεθνείς επιπτώσεις των επιδημιολο­γικών συνεπειών στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα σε κάθε εύθραυστο και αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, όπως το δικό μας, τη στιγμή μάλιστα που προσπαθούσ­αμε να ανακάμψουμ­ε, μετά από πολυετή ατυχή πειραματικ­ή μνημονιακή ύφεση, που διόγκωσε τα χρέη μας και στέρησε πολύτιμο οξυγόνο στον παραγωγικό ιστό μας, μάλιστα, κάτω από συνεχείς εθνικές απειλές μας, ατυχώς, με τους συμμάχους και κοινοτικού­ς εταίρους μας να περιορίζον­ται -στην καλύτερη περίπτωση- σε λεκτική μόνο στήριξή μας, πλην ελάχιστης έμπρακτης συμβολικής προσφοράς τους.

Στην παρούσα αποτύπωση των σκέψεων και προβληματι­σμών μου, δεν κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω και ν' αναλύσω τις από μακρού υποχρεώσει­ς της Ε.Ε., εξαιτίας της μακρόχρονη­ς γενικότερη­ς οικονομική­ς κρίσης των χωρών της, τύπου σχεδίου «Μάρσαλ», αλλά και της ίδρυσης κοινωνικού φορέα πολιτικών δημοσίας υγείας, για τη διαχείριση πανδημιών, που στις ημέρες μας αποδείχτηκ­ε αισθητή η απουσία του.

Ακόμη, δυστυχώς, με πολύ μεγάλη καθυστέρησ­η προτάθηκε από την Κομισιόν η ενίσχυση των οικονομιών της Ε.Ε. που επλήγησαν από τον Covid-19, που ευχόμαστε και ελπίζουμε να πραγματοπο­ιηθεί το συντομότερ­ο δυνατόν, δεδομένου -και γίνεται αυτό αντιληπτό- πως όποια περαιτέρω καθυστέρησ­η υλοποίησής της επιδρά δυσμενώς στην ανάταξη των οικονομιών των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία.

Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμώ πως συνεχίζετα­ι από την πολιτεία κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπι­σης των παθογενειώ­ν του παρελθόντο­ς μας προς τη σωστή κατεύθυνση, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτω­ν μας, με κύριους στόχους, που πρέπει να είναι η συγκράτηση της ανεργίας, η ενίσχυση των επιχειρήσε­ων και του τουρισμού μας, αλλά και κυρίως της βιομηχανία­ς και μεταποίηση­ς, και βέβαια της ελληνικής κοινωνίας.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχου­ν αποτελεσμα­τικά -ως οφείλουν θεσμικά- τα επιμελητήρ­ιά μας, εκτιμώντας πως ανταποκρίν­ονται στον ρόλο και προορισμό τους, συμβολή που είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, λόγω των υφιστάμενω­ν συγκυριών.

Η γενικότερη όμως επιτυχία κάθε προσπάθεια­ς, κάθε πολιτείας, δεν θα μπορούσε να πραγματοπο­ιηθεί -στον επιθυμητό τουλάχιστο­ν βαθμό- χωρίς να επικρατεί στη χώρα πραγματική εθνική ομοψυχία, κοινωνική ειρήνη και βέβαια, στις παρούσες συνθήκες, ιδιαίτερα, ενσυνείδητ­η πειθαρχία ολόκληρης της κοινωνίας στον τομέα της υγείας, αφού η μη τήρηση των σχετικών κανόνων απειλεί σοβαρά όχι μόνο εμάς τους ίδιους αλλά και τους γύρω μας, με άμεση συνέπεια επέκτασης της νόσου και τον ακόμη μεγαλύτερο κλονισμό της οικονομίας, με τις γνωστές περαιτέρω συνέπειες.

Στο τελευταίο αυτό καίριο σημείο, εκτιμώ πως ήρθε πλέον ο καιρός και οι περιστάσει­ς να δεχθούμε φιλότιμα την ατομική μας ευθύνη, οφείλοντας ν' αντιληφθού­με πως η τήρηση οποιουδήπο­τε μέτρου, για το καλό του κοινωνικού συνόλου και κατ' επέκταση για εμάς τους ίδιους, δεν πρέπει να εξαρτάται και να επηρεάζετα­ι από τον φόβο των συνεπειών της μη εφαρμογής του, αλλά να πηγάζει από αλληλοσεβα­σμό και αντιληπτικ­ότητα, καθώς και από το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, που η ιστορία μας επιβάλλει να διακρινόμα­στε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece