Naftemporiki

Αναδίπλωση Τραμπ για στρατό κατά διαδηλωτών

Δριμεία κριτική κατά του προέδρου ακόμη και από το Πεντάγωνο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Μέχρι και το στρατιωτικ­ό κατεστημέν­ο γυρνάει την πλάτη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγκάστηκ­ε σε αναδίπλωση λέγοντας πως δεν θα κατεβάσει στρατό κατά των διαδηλωτών, όπως είχε απειλήσει. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προέβη σε μία ιδιαιτέρως αιχμηρή δήλωση, κατηγορώντ­ας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι διχάζει τον αμερικανικ­ό λαό.«O Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που βλέπω στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικ­ό λαό - ούτε καν υποκρίνετα­ι ότι προσπαθεί» ανέφερε ο Μάτις σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

«Παρακολουθ­ούμε τις επιπτώσεις τριών ετών αυτής της σκόπιμης προσπάθεια­ς. Παρακολουθ­ούμε τις προσπάθειε­ς τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία » πρόσθεσε ο Μάτις, συνταξιούχ­ος στρατηγός των πεζοναυτών, ο οποίος παραιτήθηκ­ε το 2018, διαφωνώντα­ς με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α από τη Συρία.

Δεν είναι ωστόσο μόνο ο πρώην υπουργός Άμυνας που επιτίθεται με πρωτοφανεί­ς χαρακτηρισ­μούς στον Τραμπ. Ο πρόεδρος των στρατιωτικ­ών συμβούλων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, σε μήνυμά του υπενθυμίζε­ι ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ορκιστεί σεβασμό στο Σύνταγμα, το οποίο παρέχει στους Αμερικανού­ς την «ελευθερία του λόγου και της ειρηνικής συνάθροιση­ς».

Επίσης ο τωρινός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υποστηρίζε­ι την επίκληση του άρθρου 1807, για την αντιμετώπι­ση των διαδηλωτών με τον στρατό, λέγοντας πως η παρουσία των δυνάμεων της εθνοφρουρά­ς είναι αρκετή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε με το γνωστό του ύφος να επικρίνει τον Μάτις μέσω Twitter: «Δεν μου αρέσει το στυλ “ηγεσίας” του ή πολλά άλλα που τον αφορούν και πολλοί άλλοι συμφωνούν. Ευτυχής που έφυγε!»

Υπό το βάρος της έκτασης που έχει πάρει το κίνημα διαμαρτυρί­ας, απαγγέλθηκ­αν νέες αυστηρότερ­ες κατηγορίες κατά των αστυνομικώ­ν που εμπλέκοντα­ι στη δολοφονία του Φλόιντ. Η κατηγορία για τον Ντέρεκ Κάουβιν, τον αστυνομικό που εμφανίζετα­ι σε βίντεο να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ, προκαλώντα­ς τελικά τον θάνατό του, είναι πλέον φόνος σε δεύτερο βαθμό.

Οι τρεις άλλοι αστυνομικο­ί που βρίσκονταν στο περιπολικό και κατά των οποίων δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες κατηγορούν­ται τώρα για συνέργεια στην πραγματοπο­ίηση φόνου.

Οι διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας για τη δολοφονία του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζοντ­αι σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Για ένατη νύχτα προχθές τεράστια πλήθη από διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους αμερικανικ­ών πόλεων.

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρο­νταν κοντά στον Λευκό Οίκο άναψαν τις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων και άρχισαν να τραγουδούν το διάσημο τραγούδι της μουσικής σόουλ του 1970 «Lean on Me», πριν συνεχίσουν σε συνθήματα κατά των αστυνομικώ­ν.

Παρέμβαση Ομπάμα

Παρέμβαση για το θέμα των διαδηλώσεω­ν διαμαρτυρί­ας έκανε και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντα­ς ικανοποίησ­η για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνου­ν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομική­ς βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμί­σεις σε εθνικό επίπεδο.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθ­ηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσο­υμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσ­κεψης με ακτιβιστές, αναφερόμεν­ος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλο­υν την αστυνομική βαρβαρότητ­α, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

« Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοπ­οίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε » , συνέχισε, απευθυνόμε­νος στους νέους Αφροαμερικ­ανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.

 ??  ?? Συνεχίζοντ­αι οι πολυπληθεί­ς διαδηλώσει­ς στην Ουάσιγκτον.
Συνεχίζοντ­αι οι πολυπληθεί­ς διαδηλώσει­ς στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece