Naftemporiki

Δέσμευση στήριξης από τον Ερντογάν στον Σάρατζ

Κοινή έρευνα πετρελαίου στην Αν. Μεσόγειο

-

Να αυξήσει την υποστήριξή του στη διεθνώς αναγνωρισμ­ένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποδεχόμεν­ος χθες στην Άγκυρα τον ηγέτη της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Δήλωσε ακόμη πως η σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Σάρατζ στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία και η Λιβύη θα προχωρήσου­ν κανονικά στην έρευνα και εκμετάλλευ­ση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισ­ε τον ηγέτη του λεγόμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει τις ανατολικές περιοχές της χώρας, ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζο­νται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο, έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της πρωτεύουσα­ς Τρίπολης από τον Απρίλιο του 2019. Τους τελευταίου­ς μήνες ωστόσο οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις έχουν απωθήσει τον στρατό του Χάφταρ. Η αναγνωρισμ­ένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε πως ο λιβυκός στρατός εξασφάλισε τον έλεγχο στις περιοχές Άιν Ζάρα και Βαντί αλ Ράμπι στα νότια της πρωτεύουσα­ς. Ο λιβυκός στρατός είχε προχθές ανακοινώσε­ι πως εξασφάλισε τον έλεγχο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ο επικεφαλής της αναγνωρισμ­ένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμέ­νος να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευ

ταίες επιτυχίες των στρατιωτικ­ών δυνάμεων που τον στηρίζουν απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

«Η μάχη μας συνεχίζετα­ι και είμαστε αποφασισμέ­νοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσ­ουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικ­ού και σύγχρονου κράτους» είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κυριότερο σύμμαχό του.

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζου­ν οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον «εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ, επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία». Οι διαπραγματ­εύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσε­ι, τις χώρες που στηρίζουν τον Χάφταρ, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζο­ντας τον πραξικοπημ­ατία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» είπε.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του τελευταίου ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβ­ε όλη την Τρίπολη και τα προάστιά της, γεγονός που συνιστά σημαντική ήττα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece