Naftemporiki

Διπλωματικ­ός μαραθώνιος για τις τουρκικές προκλήσεις

Επιστολές και επαφές του πρωθυπουργ­ού και του ΥΠΕΞ στο εξωτερικό

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με έναν διπλωματικ­ό μαραθώνιο απαντά η κυβέρνηση στην εντεινόμεν­η τουρκική προκλητικό­τητα, με την Άγκυρα να εμμένει στο «μνημόνιο» με τη Λιβύη και στους ενεργειακο­ύς της σχεδιασμού­ς. Χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ το επόμενο διάστημα θα εντατικοπο­ιηθεί η διεθνοποίη­ση του θέματος.

Το δεκαήμερο από τις 9 έως και τις 19 Ιουνίου αναμένεται να κορυφωθεί η διπλωματικ­ή προσπάθεια, με την κυβέρνηση να στέλνει μήνυμα πως η στάση της Τουρκίας επηρεάζει συνολικά τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Στις 9 Ιουνίου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο Ιταλός ΥΠΕΞ, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ. Ανάλογη συζήτηση θα γίνει στο ταξίδι του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο (18/6).

Ο πρωθυπουργ­ός στις 16 του μήνα θα βρεθεί στο Ισραήλ, με τα ενεργειακά θέματα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή να μπαίνουν επί τάπητος. Στις 18 του μήνα θα πραγματοπο­ιηθεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ τα «φώτα» θα πέσουν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκε­ψη στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το θέμα της κλιμακούμε­νης τουρκικής συμπεριφορ­άς.

«Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρ­κική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία» σημείωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο Στέλιος Πέτσας - απαντώντας σε σχετική ερώτηση- σημείωσε πως δεν υπάρχει προγραμματ­ισμένη επικοινωνί­α του πρωθυπουργ­ού με τον Τούρκο πρόεδρο. Νέες πρωτοβουλί­ες θα υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει χθες μέσω τηλεδιάσκε­ψης τους ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές πως η Άγκυρα προχωρά σε μια πολιτική «διασποράς» της πίεσης, με ένταση στον Έβρο, στα νησιά αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη πολιτική της Ανατολικής Μεσογείου. Τούρκοι αξιωματούχ­οι επαναλαμβά­νουν πως θα προχωρήσει ο ενεργειακό­ς σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάν­ει και γεωτρήσεις στις περιοχές οι οποίες έχουν οριοθετηθε­ί με βάση το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο.

Στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκα­ν χθες στην τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης και η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στο «μνημόνιο» με τη Λιβύη και χθες συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ, όπου επανέλαβε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσου­ν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στον Έβρο

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ελληνική πλευρά παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπί­σει τυχόν νέες προκλητικέ­ς κινήσεις της Άγκυρας. Όσον αφορά τον Έβρο χθες δεν επιβεβαιων­όταν πως υπήρχε σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο για τη μετακίνηση μεταναστών στην περιοχή. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, φαίνεται να υπάρχει μικρή αυθόρμητη κινητικότη­τα μεταναστών όπως κατά καιρούς γίνεται, ενώ προσέθεσε πως «σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικέ­ς και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στο σύνορο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece