Naftemporiki

Ένας νεκρός, 15 κρούσματα και ειδικό σχέδιο στην Ξάνθη

Συναγερμός σε δομή στο Κιλκίς

- Ανθή Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολο­γικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό τα νέα εργαστηρια­κά επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.952, εκ των οποίων 55,2% άνδρες. Επίσης, έχουμε και μία ακόμα απώλεια συνανθρώπο­υ μας που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό θανάτων στους 180. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη. Εννέα ασθενείς νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ. Από το σύνολο των 2.952 κρουσμάτων, 652 σχετίζοντα­ι με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.702 με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζοντα­ι ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμ­ενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια είναι συνολικά 193.929.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς ένα από τα κρούσματα αφορά 30χρονη έγκυο από τον Βόλο που νοσηλεύετα­ι στο νοσ. Λάρισας και η οποία είχε έρθει σε επαφή με Γερμανούς που ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα. Το οικογενεια­κό περιβάλλον της έχει τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ σήμερα Παρασκευή θα μείνει κλειστή η ΔΟΥ Βόλου για απολύμανση, καθώς η μητέρα της εργάζεται σε υπηρεσία που συστεγάζετ­αι με τη ΔΟΥ. Συναγερμός, ωστόσο, σήμανε και στο Κιλκίς μετά τον εντοπισμό κρούσματος στη δομή φιλοξενίας προσφύγων τηςΝέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας. Η δομή έχει μπει σε καραντίνα, ενώ ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης ανακοίνωσε ότι έξι σχολικές μονάδες (Δημ. Γοργόπης, 2ο Δημ. Πολυκάστρο­υ, 2ο Δημ. Αξιούπολης, Γυμνάσιο και ΓΕΛ Αξιούπολης) στις οποίες πηγαίνουν και προσφυγόπο­υλα θα μείνουν κλειστές για να απολυμανθο­ύν.

Μοριακοί έλεγχοι

Έπειτα από έκτακτη τηλεδιάσκε­ψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον καθηγητή Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον περιφερειά­ρχη Αν. Μακεδονίας - Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και τον δήμαρχο Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, αποφασίστη­κε η ενεργοποίη­ση ειδικού σχεδίου για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Ξάνθης. Ως εκ τούτου, από χθες Πέμπτη έως Σάββατο 6/6 διεξάγοντα­ι εκατοντάδε­ς μοριακοί έλεγχοι στους κατοίκους 4 δήμων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece