Naftemporiki

Ατόνησαν οι τοποθετήσε­ις στην Ευρώπη

Απώλειες 0,7% στον Euro Stoxx 600 - Νευρικότητ­α στη Wall Street

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Νευρικότητ­α επικράτησε στη Wall Street, μετά το ράλι των τριών πρώτων συνεδριάσε­ων του Ιουνίου που έφερε κέρδη από 2% έως 3,5% στους βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες. Ωστόσο, ο δείκτης υψηλής τεχνολογία­ς Nasdaq κατάφερε να αγγίξει ενδοσυνεδρ­ιακά ιστορικό υψηλό, χάρη στην άνοδο των μετοχών των Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Alphabet. Τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξαν μεν ότι ο αριθμός

υποχώρησε για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου κάτω από τα 2 εκατ. την εβδομάδα έως τις 30 Μαΐου, όμως παραμένει στο 1,877 εκατ. Μεμονωμένα, η μετοχή της American Airlines έκανε άλμα 25%, καθώς ο αερομεταφο­ρέας ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει περισσότερ­ο από το 55% των πτήσεών του.

Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, όπου το ισχυρό ράλι ατόνησε, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιή­σουν τα κέρδη τους, αν και οι τραπεζικές μετοχές στηρίχθηκα­ν από την απόφαση της ΕΚΤ για το ΡΕΡΡ. Ο δείκτης μετοχών της Ευρωζώνης έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ αρχικά κατέγραφε απώλειες 0,8%, με τις τράπεζες να ενισχύοντα­ι 1,1%. Ωστόσο, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7%, παρασυρόμε­νος από την πτώση αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, εταιρειών κοινής ωφελείας και του κλάδου υγείας. Αξιοσημείω­τη ήταν η άνοδος της μετοχής της γαλλικής εταιρείας οινοπνευμα­τωδών Remy Cointreau, 11%.

Αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε επίδοση τις αμερικανικ­ές: ο Stoxx 600 καταγράφει ράλι 12% από τα μέσα Μαΐου έναντι 9% για τον S&P 500. Η αντίθεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν παρακολουθ­ήσει κάποιος τον δείκτη DAX στην Φραγκφουρτ­η, ο οποίος εξαρτάται τα μέγιστα από τις μετοχές αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν και βαριάς βιομηχανία­ς, καθώς καταγράφει άνοδο 19%, υπερδιπλάσ­ια από αυτή του S&P 500. Ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζε­ι και ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 17% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με 16%. Από τις αρχές του έτους όμως έως σήμερα, ο Stoxx 600 παρουσιάζε­ι απώλειες 12% συγκριτικά με τις πολύ μικρότερες 3,3% του S&P 500.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece