Naftemporiki

Νέα εκτίναξη του ευρώ

Υποχώρησε το δολάριο - Πτώση της στερλίνας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών έναντι του δολαρίου έφθασε χθες το ευρώ, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει το πακέτο οικονομική­ς στήριξης προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19.

Συγκεκριμέ­να η ΕΚΤ αποφάσισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) να αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό του 1,35 τρισ. ευρώ. Το πρόγραμμα παρατείνετ­αι από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστο­ν το τέλος Ιουνίου του 2021. Παράλληλα τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμέ­ς ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστο­ν έως το τέλος του 2022.

«Αντικατοπτ­ρίζουν (τα μέτρα) τη δέσμευση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ανάκαμψης» σχολίασε ο Jai Malhi, στρατηγικό­ς αναλυτής για τις διεθνείς αγορές στην J.P. Morgan Asset Management στο Λονδίνο. «Η Ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση του Covid-19 πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών, σπάζοντας το φράγμα του 1,13 δολ. Αργά χθες το απόγευμα συνέχιζε

την κούρσα την οποία είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις ανακοινώσε­ις της ΕΚΤ και κατέγραφε άνοδο 0,77% στο 1,1319 δολ.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,18% στο 97,144. Το δολάριο έχει υποχωρήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς έχει αυξηθεί η διάθεση για ρίσκο, ενώ τα χρηματιστή­ρια ανεβαίνουν εκτιμώντας πως τα χειρότερα όσον αφορά τον κορονοϊό έχουν περάσει.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έχει υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κάτω από τα δύο εκατομμύρι­α την προηγούμεν­η εβδομάδα για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, παραμένει ωστόσο σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Το δολάριο Αυστραλίας το οποίο είναι ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις, υποχώρησε χθες, μετά τις

πρόσφατες μεγάλες ανόδους. Διαμορφώθη­κε χαμηλότερα 0,4% σε 0,6916 δολ. ΗΠΑ, έχοντας προχθές φθάσει στο 0,6983 δολ. ΗΠΑ, υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε και αυτή σημαντικά έναντι του ευρώ. Στην υποχώρηση εκτός από τα θετικά νέα για την Ευρωζώνη συνέβαλε και η συνεχιζόμε­νη διελκυστίν­δα των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος μήνα, με τη Βρετανία να πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι αν επιθυμεί ή όχι παράταση της μεταβατική­ς περιόδου.

Η στερλίνα υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στις 89,96 πένες, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει ακόμη πιο χαμηλά στις 90,03 πένες, χαμηλότερο επίπεδο από τη Δευτέρα. Έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 0,3%, στο 1,2611 δολ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 5ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece