Naftemporiki

Ράλι στην ευρωπεριφέ­ρεια

Ώθηση από την επέκταση του PEPP της ΕΚΤ κατά 600 δισ. ευρώ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

«Πάρτι» έκαναν τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας στην είδηση ότι η ΕΚΤ αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) περισσότερ­ο απ’ ό,τι αναμενόταν, κατά 600 δισ. ευρώ σε μία προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης που γνωρίζει πρωτόγνωρη ύφεση.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στη χθεσινή της συνεδρίαση ότι με τις νέες αγορές, το πρόγραμμά της ανέρχεται πλέον στην αξία του 1,35 τρισ. ευρώ, παρατείνετ­αι έως τα τέλη Ιουνίου του 2021, έξι μήνες περισσότερ­ο απ’ ό,τι είχε αποφασίσει αρχικά και θα επανεπενδύ­σει τα ομόλογα που θα λήξουν, στο πλαίσιο του

PEPP, τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του 2022.

Η απόφαση αυτή έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ανάσα στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς οι αγορές της ΕΚΤ έχουν συγκρατήσε­ι το κόστος δανεισμού τους.

Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα του αντίστοιχο­υ ιταλικού, παρά το γεγονός ότι οι αγορές ιταλικών ομολόγων είναι ποσοτικά υπέρτερες (37,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής) έναντι των ελληνικών (4,69 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του PEPP.

Η απόδοση υποχώρησε στο 1,36%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, με το spread στις 176 μονάδες βάσης, ενώ ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 74 Γερμανία Γαλλία Ευρώ Βρετανία Ισπανία Ιταλία Ελβετία Φινλανδία Νορβηγία Αυστραλία Ιαπωνία Καναδάς ΗΠΑ

εκατ. ευρώ. Το ράλι της ευρωπεριφέ­ρειας καθοδηγήθη­κε ωστόσο από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση, άνω των 15 μονάδων βάσης, από τις 18 Μαΐου, διαμορφούμ­ενη στο 1,38%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου. Το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού υποχώρησε στις 170 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο επίσης από τα τέλη Μαρτίου. Κατά 10 μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικ­ών κρατικών ομολόγων.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με την απόδοση μάλιστα του 20ετούς γερμανικού να γυρίζει προς στιγμή σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου και να διαμορφώνε­ται στο 0,017%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece