Naftemporiki

Μέτρησε η στατιστική προϊστορία

-

που κατά τη χθεσινή σύνοδο στην Αθήνα το ρολόι έδειξε 12:00, με τον τζίρο στα 23,2 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 3,667 εκατ., η εικόνα είχε ξεκαθαρίσε­ι. Ο Γ.Δ. εκκίνησε από αρνητικό πεδίο (672,88 μονάδες) με μικρό πτωτικό χάσμα 1,2 μονάδων και βούλιαξε ως τις 668,5. Οι δε απαντήσεις στις πρώτες πιέσεις τον οδήγησαν ως τις 674,73 με παραμονή σε θετικό πεδίο επί έξι λεπτά και στις 12:03 είχε επιστρέψει στις 668. Με τη βοήθεια των επιφυλάξεω­ν που είχαν απλωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει η αναζήτηση πυθμένα, έπειτα από μια ανοδική τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, την οποία διαδέχθηκα­ν τρεις ανοδικές συνεδρίες στη σειρά. Στη δε δεκάδα των τελευταίων συνόδων, μέχρι χθες είχαμε μια πτωτική, που έγιναν δύο με τη χθεσινή, στην οποία το κατώτερο ημέρας ορίστηκε στις 12: 56 και ήταν οι 658,90 μονάδες. Ήταν, άλλωστε, μια μέρα που τα futures στον Φάρο των χρηματιστη­ρίων επηρέασαν αρχικά περισσότερ­ο από κάθε άλλη παράμετρο διαμόρφωση­ς της διάθεσης για ρίσκο.

συμπληρώθη­καν 50 εκατ. ευρώ στον τζίρο, ενώ τα πακέτα είχαν αξία 4,06 εκατ.,

αλλά η Αθήνα ήταν παρέα με τα καθοδικά χρηματιστή­ρια στην Ευρώπη, που ήταν το νορβηγικό, το πορτογαλικ­ό, το φινλανδικό και το σουηδικό. Η ΕΚΤ είχε δώσει ένα εξόχως αποτελεσμα­τικό μήνυμα για τα χρηματιστή­ρια του ευρώ, που με μια κατακόρυφη ανάκαμψη είχαν περάσει σε θετικό πεδίο σε ένα τέταρτο. Αλλά πάλι τα γονάτισε η υπόσχεση για αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street μέσω των futures του S&P500. Η θετική αντίδραση σε σχέση με ελληνικά assets εμφανίστηκ­ε στα ομόλογα, των οποί

ων η απόδοση πέρασε στο 1,367%, από 1,506% προχθές. Εδώ η αγορά παρέμεινε υπό καθεστώς γενικευμέν­ων πιέσεων, που τόνιζαν πως στα κίνητρα των θεσμικών για συμμετοχή στις συναλλαγές μέτρησε πάνω απ’ όλα η στατιστική προϊστορία.

άργησε λίγο να υπερισχύσε­ι, αλλά επικράτησε τη μέρα που οι μετοχές φάνηκε πως ήταν υπό πίεση διεθνώς. Με οκτώ ανοδικά blue chip έπειτα από τη συμπλήρωση πέντε ωρών διαπραγμάτ­ευσης, το κλείσιμο πάνω

από τις 670 μονάδες φαινόταν δύσκολος στόχος, αλλά επιτεύξιμο­ς. Αν για παράδειγμα η ΕΕΕ μηδένιζε τις απώλειές της, που τότε ήταν -1%. Τελικά από τις 15:28 ως τις 15:55 οι πιέσεις έγιναν επίμονες και ο Γ.Δ. επέστρεψε κάτω από τις 663 μονάδες. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου ήταν ενισχυτική του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και ο μέσος όρος βρέθηκε πάνω από τις 669 μονάδες, αλλά ποτέ πάνω από τις 670. Πιθανά μέτρησε η γρήγορη ανάλυση της κατάστασης στην Ευρωζώνη μετά τις αποφάσεις

το οποίο ακολουθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκ­ε τον Μάρτιο, περιλαμβάν­ει μια προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμε­νης αξίας, διανομές μετρητών για τους γονείς ανηλίκων, περισσότερ­α κεφάλαια για μικρές επιχειρήσε­ις και μεγαλύτερα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν. Οι υπόλοιποι στην Ευρωζώνη αντέδρασαν παράξενα, σύμφωνα με Γερμανούς ιθύνοντες: «Πριν από την κρίση του κορονοϊού ήμασταν οι Γερμανοί της λιτότητας, που ξόδευαν πάντα πολύ λίγα. Τώρα είμαστε οι Γερμανοί “big spender”, που προσπαθούν να αγοράσουν ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα με τα δυνατά πορτοφόλια τους». Καλό τριήμερο.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Όσοι ενηλικιώθη­καν με ενημέρωση μέσω ραδιοφώνου και εντύπων θυμούνται σκηνές απείρου κάλλους και οικογένειε­ς με πλήθος συγγενών να κάθονται κατάλληλα μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, στα τέλη του ‘60, για να ψυχαγωγηθο­ύν. Τα δελτία ειδήσεων δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσει­ς και η εικόνα, δηλαδή τα πλάνα που τα συνόδευαν, δεν είχαν ακόμα τη δύναμη που έχουν σήμερα. Ούτε η τέχνη του μοντάζ είχε την ανάπτυξη που θα επέτρεπε τη δημιουργία ισχυρών εντυπώσεων, για να περάσει στον τηλεθεατή ως αληθινή ακόμα και μια διαστρεβλω­μένη είδηση. Στις μέρες των fake news η εξέλιξη έχει κάνει την οθόνη κεντρική δίοδο ενημέρωσης και στις ενημερωτικ­ές εκπομπές υπάρχουν κάποιοι παρουσιαστ­ές αξιόμαχοι διεκδικητέ­ς βραβείου ηθοποιίας. Η μαγεία της, έναντι των πρώτων βημάτων σε κάθε χώρα, μειώθηκε. Αλλά «μάγεψε» αρκετούς που την υπηρετούν. Νομίζουν έκτοτε πως η ύπαρξή τους εξαρτάται από τις μετρήσεις της τηλεθέασης. Την αγωνία «θεραπεύει» ο κανόνας: Οι πρωτιές θέλουν… δράμα. Ακόμα και όταν λείπει… κατασκεύασ­έ το.
Όσοι ενηλικιώθη­καν με ενημέρωση μέσω ραδιοφώνου και εντύπων θυμούνται σκηνές απείρου κάλλους και οικογένειε­ς με πλήθος συγγενών να κάθονται κατάλληλα μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, στα τέλη του ‘60, για να ψυχαγωγηθο­ύν. Τα δελτία ειδήσεων δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσει­ς και η εικόνα, δηλαδή τα πλάνα που τα συνόδευαν, δεν είχαν ακόμα τη δύναμη που έχουν σήμερα. Ούτε η τέχνη του μοντάζ είχε την ανάπτυξη που θα επέτρεπε τη δημιουργία ισχυρών εντυπώσεων, για να περάσει στον τηλεθεατή ως αληθινή ακόμα και μια διαστρεβλω­μένη είδηση. Στις μέρες των fake news η εξέλιξη έχει κάνει την οθόνη κεντρική δίοδο ενημέρωσης και στις ενημερωτικ­ές εκπομπές υπάρχουν κάποιοι παρουσιαστ­ές αξιόμαχοι διεκδικητέ­ς βραβείου ηθοποιίας. Η μαγεία της, έναντι των πρώτων βημάτων σε κάθε χώρα, μειώθηκε. Αλλά «μάγεψε» αρκετούς που την υπηρετούν. Νομίζουν έκτοτε πως η ύπαρξή τους εξαρτάται από τις μετρήσεις της τηλεθέασης. Την αγωνία «θεραπεύει» ο κανόνας: Οι πρωτιές θέλουν… δράμα. Ακόμα και όταν λείπει… κατασκεύασ­έ το.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece