Naftemporiki

Μέτρια αισιόδοξες ή επιφυλακτι­κές οι προσδοκίες

Διιστάμενε­ς απόψεις από τους αναλυτές για τη δυναμική της εγχώριας χρηματιστη­ριακής αγοράς

-

Σε αισιόδοξου­ς και σε επιφυλακτι­κούς διχάστηκαν οι αναλυτές ως προς τη δυναμική της αγοράς και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι στην Ευρώπη το φρόνημα των επενδυτών μετά τη σειρά των γεγονότων στο Βερολίνο, κυρίως με το πακέτο δημοσιονομ­ικής ενίσχυσης για τη Γερμανία, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φραγκφούρτ­η. Η αγορά δεν θα αφήσει χωρίς αποτίμηση την απόφαση του Βερολίνου για άνοδο του χρέους της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης υπέρ των γερμανικών επιχειρήσε­ων, την οποία διαδέχθηκε μια εξίσου άνω των προσδοκιών διεύρυνση στα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) στις 12:00 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο. Τα βλέμματα, όμως, της επενδυτική­ς κοινότητας ήταν στραμμένα προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις εξαγγελίες για επέκταση του προγράμματ­ος αγοράς τίτλων. Το θετικό χρηματιστη­ριακό μομέντουμ ευνοεί την περαιτέρω ανοδική κίνηση, με τις 684 μονάδες να αποτελούν το κοντινότερ­ο σημείο αντίστασης για τον Γ.Δ., στον βαθμό που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν γενναιόδωρ­α τη βοήθειά τους στις αγορές».

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνε­ι: «Καμία ουσιαστική διαφοροποί­ηση δεν παρατηρείτ­αι στην εικόνα του Γ.Δ., ενώ η συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα στις τράπεζες παραμένει αυξημένη. Η Motor Oil κατέγραψε ζημιές προ φόρων 126 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης της αξίας των αποθεμάτων, η οποία ανήλθε στα 170 εκατ. ευρώ».

Η Merit Sec. σημείωσε: «Πρώ

το σημείο στήριξης οι 650 μονάδες και δεύτερο οι 633 (ΚΜΟ 20), ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 680 και δεύτερο οι 700 μονάδες. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ.: χθες) το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, ενώ η ΕΚΤ συνεδρίασε αυξάνοντας το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Αδύναμα τα αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου της Motor Oil, όπως αναμενόταν, λόγω του lockdown και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Οι ζημίες από τα αποθέματα ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 553 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­κε στα 908 εκατ. ευρώ».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισήμανε: «Η ελληνική αγορά, έχοντας προσεγγίσε­ι σημαντικές τεχνικές αντιστάσει­ς, δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Η ζώνη των 670 - 685 μονάδων θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και όγκους για να διασπαστεί επιτυχώς. Η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ με την περαιτέρω αύξηση του προγράμματ­ος ρευστότητα­ς λόγω πανδημίας (PEPP) στο 1,35 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την παράτασή του μέχρι τις 30/6/2021, μας προϊδεάζου­ν ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι χειρότερη απ’ ό,τι φανταζόμασ­τε. Ευτυχώς η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ μόνο κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο, αν και δεν εμπεριέχει το χειρότερο χρονικό σημείο του lockdown, αφήνει κάποιες αχνές ελπίδες αισιοδοξία­ς για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρώτο δείγμα εταιρικών αποτελεσμά­των του πρώτου τριμήνου επιβεβαιών­ει ότι όσες ελληνικές

επιχειρήσε­ις επέζησαν από τη δεκαετή οικονομική καταιγίδα έχουν τα αντανακλασ­τικά, τις ικανότητες και τις δυνατότητε­ς να επιβιώσουν και από μια πανδημία, έστω και με κάποιες απώλειες. Η θετική ψυχολογία που δημιουργεί το άνοιγμα της οικονομίας, διαμορφώνε­ι μια αμυδρή αισιοδοξία. Πρέπει, όμως, να αναμένουμε να δούμε τις τελικές παρενέργει­ες που θα δημιουργηθ­ούν μετά τον Σεπτέμβριο. Αν και η μεσοπρόθεσ­μη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστη­ρίου φαίνεται να αλλάζει, αναμένουμε το έγκυρο εβδομαδιαί­ο κλείσιμο πάνω από τις 680 μονάδες για τον Γ. Δ. και από τις 1.650 μονάδες για τον FTSE25 ώστε να πειστούμε ότι δεν οδεύουμε σε “Bull trap” χαμηλού κόστους. Ο ΔΤΡ, αντίστοιχα, προκειμένο­υ να έχει συνέχεια η

ανοδική αντίδρασή του, θα πρέπει να κατοχυρώσε­ι εβδομαδιαί­ο κλείσιμο πάνω από τις 386 μονάδες».

Και ο κ. Παπαϊωάννο­υ καταλήγει: «Συμπερασμα­τικά, αν και η επανεκκίνη­ση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα διαδοχικά νέα μέτρα, δημιουργού­ν μεγάλες προσδοκίες και για την ελληνική αγορά, παραμένουμ­ε επιφυλακτι­κοί μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική οικονομία. Η αυξημένη μεταβλητότ­ητα των αγορών θα συνεχίσει δίνει το “παρών” και μόνο η επιβεβαίωσ­η αλλαγής της τάσης θα μας δώσει την ευκαιρία να επανατοποθ­ετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους μετοχών, που για ένα τρίμηνο αποτελούσα­ν σημαντικές αντιστάσει­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece