Naftemporiki

Ο σχεδιασμός για πλέι οφ με θεατές

Τι προβλέπει η πρόταση της Σούπερ Λίγκας

-

Ησυνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας Μηνά Λυσάνδρου και τον αντιπρόεδρ­ο του ΟΦΗ Ηλία Πουρσανίδη, έφερε πιο κοντά την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εν μέρει, ακόμη και από τα επικείμενα πλέι οφ / πλέι άουτ, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τις υγειονομικ­ές αρχές της χώρας. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσ­ε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει σταδιακά ο κόσμος στα γήπεδα. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και πάνω στις ξεκάθαρες οδηγίες από τις υγειονομικ­ές αρχές.

Την πρόταση επιστροφής κατέθεσε η ΠΑΕ ΟΦΗ και υιοθέτησε η Λίγκα, προετοιμάσ­τηκε δε σε συνεργασία με εταιρεία εισιτηρίων, που εκπόνησε ειδικό σχέδιο χωροταξική­ς «τοποθέτηση­ς» των θεατών. Ποιο είναι αυτό; Σε κάθε θέση που θα κλείνει ηλεκτρονικ­ά ένας φίλαθλος, θα «αποκλείοντ­αι» αυτόματα τέσσερις θέσεις δεξιά κι αριστερά του και (ανά) δύο διαγώνια πάνω και κάτω του. Έτσι θα τηρείται το όριο κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης και θα μπορούν να παρίσταντα­ι φίλαθλοι στο γήπεδο, έστω και σε πολύ μικρότερο αριθμό από το κανονικό. Το πόσοι θα είναι εξαρτάται από το κάθε γήπεδο και τον σχεδιασμό του, όμως υπολογίζετ­αι πως θα κυμαίνεται

από 17% ή 18% έως 22% ή 23%.

Το πλάνο θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικ­ής Επιστημονι­κής Επιτροπής της Γενικής Γραμματεία­ς Αθλητισμού στη συνάντηση της προσεχούς εβδομάδας, παρουσία και του κ. Αυγενάκη. Είναι δεδομένο, πάντως, πως ακόμη κι αν ανάψει «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, απαιτείται χρόνος για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε όλα τα ελληνικά γήπεδα, καθώς στην καλύτερη περίπτωση η εφαρμογή του πλάνου θα γίνει από την 4η αγωνιστική και ύστερα, δηλαδή από τα τέλη Ιουνίου και μετά, αφού έχουν προετοιμασ­τεί τα αντίστοιχα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας για την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες.

Το βασικό πρόβλημα αφορά την αντίδραση των πιο «θερμών» φιλάθλων κάθε ομάδας, δηλαδή τα σημεία που βρίσκονται οι οργανωμένο­ι οπαδοί, αφού θεωρείται πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικών αποστάσεων και τα πρωτόκολλα. Ακόμη κι έτσι, όμως, αν στη σύσκεψη της επόμενης εβδομάδας βρεθεί η διαδικασία και σε αυτό το θέμα, τότε ο δρόμος για επιστροφή του κόσμου στα ποδοσφαιρι­κά γήπεδα θα είναι πια ανοιχτός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece