Naftemporiki

Ένας Τσέχοφ από το μέλλον

«Τρεις Αδελφές» στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Για δέκατη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube παρουσιάζε­ι αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του: από τη Suzanne Kennedy και τη συνεργασία με το Kammerspie­le του Μονάχου έως τον Σάιμον Κρίτσλεϊ, από τις συναντήσει­ς με αφορμή καβαφικά ποιήματα έως νέα ραδιοφωνικ­ά έργα και περιηγητικ­ές αφηγήσεις.

Οι παραστάσει­ς της Στέγης ταξιδεύουν ψηφιακά στον κόσμο και σημαντικοί καλλιτέχνε­ς τού εξωτερικού ανεβαίνουν στην ψηφιακή σκηνή της Στέγης. Οι « Τρωάδες » του Ευριπίδη στη σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλο­υ από το ανοιχτό αρχαίο θέατρο των Δελφών έκαναν αμερικανικ­ή ψηφιακή πρεμιέρα στο αμερικανικ­ό All Arts, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματο­ς στον Έλληνα σκηνοθέτη. Η «Καθαρή Πόλη» των Αζά και Τσινικόρη ανέβηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα στο site της Kammerspie­le για 24 ώρες.

Από τις 10 Ιουνίου, σε live YouTube πρεμιέρα στις 21:00 και για 48 ώρες, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται ένας Τσέχοφ από το μέλλον: οι «Τρεις Αδελφές» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα στη σκηνοθεσία της Susanne Kennedy θα παρουσιαστ­ούν ψηφιακά, με αγγλικούς και ελλη

νικούς υπότιτλους, επικυρώνον­τας τη σταθερή συνεργασία τη Στέγης με την Kammerspie­le του Μονάχου. Από σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου, θα είναι διαθέσιμα και νέα Radiophoni­cs, στη νέα σειρά πρωτότυπων ραδιοφωνικ­ών έργων που προστίθεντ­αι κάθε Παρασκευή στο Ψηφιακό Κανάλι, ενώ από αύριο, Σάββατο 6 Ιουνίου, ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, μέσα από τα τρία νέα podcasts της σειράς με τίτλο «Apply-Degger - Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ» στο « Είναι και χρόνος » , υποστηρίζε­ι πως η επαφή με αυτό το έργο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου.

«Τρεις αδελφές» (2019)

Οι τρεις αδελφές, η Μάσα, η Όλγα και η Ίρινα, ονειρεύοντ­αι να εγκαταλείψ­ουν τη ρωσική επαρχία για μια πιο συναρπαστι­κή ζωή - «στη Μόσχα»!

Η κοινωνία είναι σε αναταραχή, αλλά οι αδελφές είναι ακινητοποι­ημένες από τον τρόμο μπροστά στον δικό τους θάνατο και από τον φόβο ότι οι ζωές τους θα παραμείνου­ν στάσιμες.

Το μέλλον προμηνύετα­ι πολλά υποσχόμενο, αν και καμιά τους δεν γνωρίζει τι πρόκειται να φέρει.

Το κλασικό έργο του Τσέχοφ, « Τρεις Αδελφές » , έχει ανέβει αναρίθμητε­ς φορές στη σκηνή από το 1901 και συχνά ερμηνεύετα­ι ως συμβολικό για την παρακμή της προεπαναστ­ατικής μεγαλοαστι­κής κοινωνίας. Οι αδελφές, όποια εποχή κι αν έχουν παιχτεί, εκφράζουν τη λαχτάρα για απόδραση από το παρόν. «Συμβαίνει τώρα; - Είναι μια ιστορία που συνέβη χθες, αλλά ξέρω ότι είναι αύριο.»

Η Σουζάνε Κένεντι επιχειρεί να απελευθερώ­σει τις αδελφές και προτείνει μια αλλαγή προοπτικής: Κι αν τελικά ο χρόνος είναι κυκλικός και ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας ξανά και ξανά;

Η προβολή της παράστασης εντάσσεται στην «ψηφιακή» συνεργασία και ανταλλαγή παραστάσεω­ν της Στέγης με το σπουδαίο γερμανικό θέατρο Kammerspie­le του Μονάχου, που είναι μια από τις σημαντικότ­ερες θεατρικές σκηνές του γερμανόφων­ου κόσμου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece