Naftemporiki

Ποιον αιφνιδιάζε­ι η Τουρκία;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Δημοσιεύτη­κε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεω­ς το αίτημα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) για έρευνες σε 24 τεμάχια, νότια της Ρόδου και μέχρι την Κρήτη. Δεν υπέγραψε η Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2019 μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, για να μην το εφαρμόσει. Δεν κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 τις γεωγραφικέ­ς συντεταγμέ­νες, με βάση αυτό το σύμφωνο, για να τις κορνιζώσει.

Οι αξιώσεις δεν είναι νέες, ούτε τα άλματα ότι η υφαλοκρηπί­δα νότια της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου τής ανήκει.

Οι ιδέες δεν είναι νέες, ούτε οι αυθαίρετες ερμηνείες και a la carte πρακτικές σε διαφορετικ­ές περιοχές.

Το είπαμε και το ξανάπαμε ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσμα­τα. Παράγει, όμως, μια κατάσταση.

Η Τουρκία έχει επανειλημμ­ένως προαναγγεί­λει ότι θα πραγματοπο­ιήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας. Το αίτημα της ΤΡΑΟ είναι ένα ακόμη βήμα, που δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλασ­τικά της Αθήνας. Σύμφωνοι, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθε­ί, αλλά αν ο Ερντογάν δεν ήθελε να προχωρήσει, υποθέτω δεν θα είχε καν το αίτημα υποβληθεί.

Η Αθήνα φέρνει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. την προκλητική τουρκική στάση, σε μια προσπάθεια να δώσει χαρακτήρα ευρωπαϊκό σε ενδεχόμενο σκηνικό κλιμάκωσης. Αυτό θα οδηγήσει όχι μόνο σε ελληνοτουρ­κική κρίση, αλλά σε ευρωτουρκι­κή, διαμηνύει.

Ένα ερώτημα είναι κατά πόσον η Ε.Ε. λειτουργεί αποτρεπτικ­ά έναντι των σχεδίων του Ερντογάν.

Ένα δεύτερο αφορά την ίδια την Ε.Ε., που παρακολουθ­εί, ανησυχεί, καταδικάζε­ι, απευθύνει έκκληση, προειδοποι­εί, και ξανά από την αρχή. Είναι (και) το μεταναστευ­τικό που την προσέγγισή της οδηγεί. Όταν έρχεται η ώρα για κυρώσεις αναφωνεί: «Ναι, καλά!». Δύο καταφάσεις, που ισοδυναμού­ν με μία άρνηση. Δεν πάει άλλωστε καιρός που είχε αποφασίσει «ποινές» σε βάρος της TPAO. Όταν εφαρμόστηκ­αν, ήταν τόσο ήπιες, που δεν τις θυμάται κανείς. [SID:13569956]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece