Naftemporiki

Επιφυλάξει­ς για ευρωβινιέτ­α στα φορτηγά

Τα ελληνικά μηνύματα προς την Ε.Ε.

-

Αποστάσεις στο ζήτημα της ευρωβινιέτ­ας στα φορτηγά πήρε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., όπου τη χώρα μας εκπροσώπησ­ε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάν­νης.

Στο Άτυπο Συμβούλιο, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκε­ψης, ο κ. Κεφαλογιάν­νης αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέρον­τος στον τομέα των μεταφορών. Ειδικότερα, στο υψηλής προτεραιότ­ητας ζήτημα της ευρωβινιέτ­ας (ευρωπαϊκό αυτοκόλλητ­ο σήμα) ο κ. Κεφαλογιάν­νης ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις, διατυπώνον­τας ορισμένους σοβαρούς προβληματι­σμούς αναφορικά με τις διαδικασίε­ς υλοποίησης του συστήματος, το οποίο έχει ως στόχο την ενσωμάτωση του κόστους των εκπομπών CO2 στις πληρωμές των διοδίων και στα τέλη χρήσης για τα βαρέα φορτηγά.

Ως προς το θέμα της εφαρμογής των πράσινων λωρίδων (Green Lanes), που έχουν ως στόχο την απρόσκοπτη διασυνορια­κή μεταφορά εμπορευμάτ­ων, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσε­ι την επιτυχή εφαρμογή της συγκεκριμέ­νης πρωτοβουλί­ας από την εκδήλωση της πανδημίας, ειδικά στα σύνορα με τις χώρες εκτός Ε.Ε. με την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προτάθηκαν δράσεις για την υλοποίηση της αυτοματοπο­ιημένης οδήγησης σε δύο άξονες: δράσεις σταδιακής επέκτασης της κυκλοφορία­ς αυτόματων οχημάτων σε πραγματικέ­ς συνθήκες και προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις μελλοντικέ­ς ανάγκες.

Ο κ. Κεφαλογιάν­νης εισηγήθηκε, επίσης, η Κομισιόν να υποστηρίξε­ι χρηματοδοτ­ικά τα σχετικά προγράμματ­α.

Ως προς το κύριο θέμα που έθεσε η κροατική προεδρία για την ψηφιοποίησ­η των αερομεταφο­ρών, η ελληνική πλευρά υπογράμμισ­ε τη σημασία της ψηφιοποίησ­ης ως βασικού εργαλείου για τον εκσυγχρονι­σμό. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορία­ς οφείλει να παραμείνει ανθρωποκεν­τρικό σύστημα, το οποίο να χρηματοδοτ­είται ευρωπαϊκά.

Για τον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κεφαλογιάν­νης τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλί­ες για να διασφαλιστ­εί η πρόσβαση των ναυτιλιακώ­ν σε χρηματοδότ­ηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece