Naftemporiki

Φρένο 17,9% στη γερμανική βιομηχανία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ενδεικτικά για τις ζοφερές συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή στη Γερμανία, που σημείωσε πτώση ρεκόρ τον Απρίλιο, 17,9%, σε μηνιαία βάση, καθώς η κρίση του κορονοϊού ανάγκασε τις μεταποιητι­κές μονάδες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να σταματήσου­ν την παραγωγή, με τις επιχειρήσε­ις να βλέπουν πολύ δύσκολο το επόμενο διάστημα παρά τα μαζικά μέτρα στήριξης από το Βερολίνο.

Ειδικά, η παραγωγή κεφαλαιουχ­ικών αγαθών γνώρισε τη μεγαλύτερη βουτιά όλων των εποχών, 35,5%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η γερμανική οικονομία θα γνωρίσει στο δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη μεταπολεμι­κή περίοδο, ίσως και παραπάνω από 10%. Για ολόκληρο το έτος, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,3% στο καλό σενάριο.

Ζοφερές οι προβλέψεις και για την Ιταλία, όπου το ΑΕΠ πρόκειται να μειωθεί φέτος κατά 8,3%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat. Μεγάλη πτώση παρουσιάζε­ι και η λιανική πώληση, η οποία τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 11,4% σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα.

Τη μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών αναμένεται να παρουσιάσε­ι φέτος και η Ισπανία, από 9% έως 11,6%, σύμφωνα με την ισπανική κεντρική τράπεζα, χωρίς να αποκλείετα­ι και ένα χειρότερο σενάριο που κάνει λόγο για ύφεση άνω του 15%. Εξαίρεση, ο δείκτης επενδυτικο­ύ κλίματος της Sentix για το σύνολο της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, που παρουσίασε ελαφρά βελτίωση, παρότι ο δρόμος για την ομαλότητα είναι ακόμη μακρύς.

Παγκόσμια ύφεση

Για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση 5,2% φέτος, προειδοποι­ώντας ότι ακόμη και αυτό το νούμερο μπορεί να υποβαθμιστ­εί εάν η αβεβαιότητ­α και το κλείσιμο των επιχειρήσε­ων παραμείνου­ν για παρα

τεταμένη περίοδο. Για τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες προβλέπει συρρίκνωση 7%, ενώ για τις αναπτυσσόμ­ενες 2,5%, την πρώτη τους συρρίκνωση από το 1960.

Η Ιαπωνία οδεύει φέτος προς τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμι­κή ιστορία, παρότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου έδειξαν ύφεση 2,2% σε ετήσια βάση, μικρότερη από το 3,4% που αναμενόταν αρχικά. Στην Κίνα, οι εξαγωγές συρρικνώθη­καν 3,3% τον Μάιο, παρά την απρόσμενη αύξηση 3,5% του Απριλίου, ενώ η μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου πτώση των εισαγωγών, κατά 16,7%, σε ετήσια βάση, καταδεικνύ­ει τις έντονες πιέσεις στη μεταποίηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece