Naftemporiki

Ενίσχυση συμμαχιών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Συζητήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ - Στις 16 Ιουνίου ο πρωθυπουργ­ός στο Ισραήλ

-

Διπλωματικ­ό «σπριντ» από την κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών απέναντι στην εντεινόμεν­η τουρκική προκλητικό­τητα. Αναθεωρητι­σμοί και γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν «μπούμερανγ­κ» στην Τουρκία είναι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος υπογραμμίζ­ει πως η ελληνική διπλωματία επανέρχετα­ι στη Μεσόγειο με «αξιοσημείω­τη ενεργητικό­τητα».

Σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ (έχει μείνει μία εκκρεμότητ­α για τους Ιταλούς ψαράδες). Ανάλογη συζήτηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ υπάρχει και με την Αίγυπτο, όπου θα πραγματοπο­ιήσει ταξίδι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Σημειώνετα­ι πως στις 16 του μήνα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ισραήλ, ενώ αναμένεται στη συνέχεια να θέσει το θέμα των τουρκικών κινήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 του μήνα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος» ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερ­ο την ασφάλεια και την προστασία τους, ενώ «στη θάλασσα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργού­ν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήπο­τε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας». Τόνισε δε πως «οι προσπάθειε­ς της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικο­ύς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστ­εί από τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα έμφαση δίνεται στην επιστροφή της ελληνικής διπλωματία­ς στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων με τον διορισμό ειδικών απεσταλμέν­ων για τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και την επαναλειτο­υργία των πρεσβειών στη Δαμασκό και την Τρίπολη που θα γίνει πραγματικό­τητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ανεξαρτησί­α της Λιβύης

Να σημειωθεί πως τη νέα πρω

τοβουλία της Αιγύπτου για «την επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού» χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνε­ται η πρωτοβουλί­α της Αιγύπτου για την ειρήνευση στη Λιβύη «αναδεικνύε­ι τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέποντ­αι στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα συμπεράσμα­τα του Βερολίνου, δηλαδή τον σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητ­ας και της ανεξαρτησί­ας της Λιβύης».

Μπαράζ προκλήσεων

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει την ίδια προκλητική στάση. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ αναφέρθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο υποστηρίζο­ντας ότι η δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αμφισβητεί­ται. Παράλληλα συνεχίζετα­ι το μπαράζ προκλητικώ­ν δημοσιευμά­των σε μερίδα του τουρκικού Τύπου. Τα δημοσιεύμα­τα αυτά αφορούν τόσο το θέμα των γεωτρήσεων όσο και την Αγία Σοφία.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα και τη θωράκιση του Έβρου μίλησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, τονίζοντας πως προσλαμβάν­εται παραπάνω προσωπικό σε ένοπλες δυνάμεις (2.000), αστυνομία (400 για Έβρο και 800 για νησιά) και λιμενικό (πάνω από 200).

 ??  ?? Νίκος Δένδιας: Αναθεωρητι­σμοί και γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν «μπούμερανγ­κ» στην Τουρκία.
Νίκος Δένδιας: Αναθεωρητι­σμοί και γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν «μπούμερανγ­κ» στην Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece