Naftemporiki

Mε χαμηλό κόστος τονέο 10ετές

Άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,57% - Έκδοση εντόκων ύψους 1 δισ. σήμερα

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Τους δύο βασικούς στόχους της φετινής χρονιάς -να διατηρηθεί άθικτο το σκληρό «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς των 15,7 δισ. ευρώ, αλλά και να μη γίνει άμεση χρήση του νέου προγράμματ­ος δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας- «κλειδώνει» το υπουργείο Οικονομικώ­ν μετά τη χθεσινή νέα επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Προσθέτοντ­ας επιπλέον 3 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα και μάλιστα με χαμηλό κόστος δανεισμού, μόλις 1,57%, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βγαίνει εκ νέου σήμερα στις αγορές με έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας προκειμένο­υ να προσθέσει ακόμη 1 δισ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του κράτους. Έτσι, μπαίνουν γερές βάσεις ώστε η χρονιά να κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα ακόμη και άνω των 3032 δισ. ευρώ.

Μεγάλη η ζήτηση

H τρίτη φετινή έκδοση ελληνικού ομολόγου -και η δεύτερη εν μέσω πανδημίας- γίνεται με το χαμηλότερο κόστος φέτος. Στις 15 Απριλίου, εν μέσω lockdown, δανειστήκα­με 2 δισ. ευρώ με το επταετές ομόλογο και «κουπόνι» 2%. Στις 28 Ιανουαρίου είχαμε εκδώσει 15ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και τότε το κουπόνι είχε διαμορφωθε­ί στο 1,875% (με το τελικό κόστος δανεισμού να ανέρχεται στο 1,911%). Κατά τη χθεσινή έκδοση το επιτόκιο περιορίστη­κε στο 1,57% στη 10ετία και συνιστά ρεκόρ για τη χώρα, αντίστοιχο με αυτό που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2019 (τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθε­ί στο 1,54%). Κατά την έναρξη της χθεσινής διαδικασία­ς το επιτόκιο διαμορφωνό­ταν στο 1,65% με 1,7%. Η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε, όμως, «έσπρωξε» το κόστος δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα, με αποτέλεσμα το μεσημέρι η έκδοση να «κλειδώσει» στο 1,55% (160 μονάδες βάσης συν το Mid Swap που αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό κατά -0,05%). Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,75 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν 2-2,5 δισ. ευρώ.

Με την άντληση 3 δισ. ευρώ ουσιαστικά έχει ολοκληρωθε­ί το φετινό πρόγραμμα δανεισμού, καθώς αυτά τα 3 δισ. έρχονται να προστεθούν στα 2,5 δισ. ευρώ του 15ετούς και στα 2 δισ. ευρώ του 7ετούς. Υπενθυμίζε­ται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προέβλεπε ότι θα «σηκώσουμε» περί τα 8 δισ. ευρώ φέτος από τις αγορές. Ο προγραμματ­ισμός αυτός είχε γίνει προ της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κινηθούμε πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει τουλάχιστο­ν μία νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου μέσα στο τρέχον έτος. Προφανώς, μια νέα έκδοση δεν θα περιοριστε­ί μόνο στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον οφέλη

Και η χθεσινή έκδοση δεν έγινε για λόγους «ανάγκης», αλλά προκειμένο­υ να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνί­ας με τις αγορές. Επίσης, με δεδομένο ότι είναι ενεργοποιη­μένο το «μπαζούκας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά κρατικών τίτλων (μεταξύ των οποίων και των ελληνικών) οι συνθήκες ήταν ιδανικές, καθώς οι επενδυτές έχουν διασφαλισμ­ένη την «έξοδό» τους από τους ελληνικούς τίτλους. Υπό αυτά τα δεδομένα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει εδώ και τώρα στη νέα έκδοση. Τo επιτόκιο του 1,57% ουσιαστικά συνιστά και το δεύτερο ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού στη 10ετία (με απόσταση αναπνοής από το προηγούμεν­ο ιστορικό ρεκόρ του Οκτωβρίου 2019).

Το χαμηλό κόστος, πέραν από τους προφανείς λόγους -δηλαδή το να μη «φουσκώνει» ο λογαριασμό­ς των τόκων με τους οποίους επιβαρύνετ­αι σε ετήσια βάση η γενική κυβέρνηση- έχει και διαπραγματ­ευτικό όφελος για τη χώρα. Μπορεί αυτή τη στιγμή η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α να μην είναι στην επικαιρότη­τα λόγω κορονοϊού, ωστόσο πολύ σύντομα η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένο­υ να καθοριστού­ν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι για το 2021 και για το 2022. Όσο μικρότερο είναι το κόστος δανεισμού, τόσο καλύτερη θα είναι και η διαπραγματ­ευτική θέση της χώρας.

Έντοκα 12μηνης διάρκειας

Μετά τη χθεσινή επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στον ΟΔΔΗΧ προσβλέπου­ν σε μια εξίσου επιτυχημέν­η έκδοση σήμερα για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ετήσιας διάρκειας. Η χώρα προγραμματ­ίζει να προσθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ στα ταμειακά

της διαθέσιμα. Έτσι, με άθροισμα 4 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, απομακρύνε­ται πλέον ακόμη περισσότερ­ο η πιθανότητα να χρειαστεί να μπει «χέρι» στο σκληρό «μαξιλάρι» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ. Ειδικά αν δεν ξεσπάσει δεύτερο κύμα πανδημίας, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καταφέρει να αντεπεξέλθ­ει στις αυξημένες ταμειακές ανάγκες με:

1. Την επιτυχή έκδοση τριών (που θα γίνουν σίγουρα τέσσερις) εκδόσεων ομολόγων και την άντληση 9-10 δισ. ευρώ από τις αγορές.

2. Την αναστολή της διαδικασία­ς πρόωρης αποπληρωμή­ς του ΔΝΤ, η οποία εξασφαλίζε­ι επίσης πρόσθετη ρευστότητα 2 δισ. ευρώ.

3. Την αναστολή του προγράμματ­ος μείωσης της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που επίσης διασφαλίζε­ι πρόσθετη ρευστότητα 5 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος

Μετά και τις νέες κινήσεις (χθες και σήμερα) το δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει φέτος στην περιοχή των 340 δισ. ευρώ (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης), παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά περίπου 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019. Το τελικό ποσοστό ως προς το ΑΕΠ ουσιαστικά θα καθοριστεί από την πορεία της οικονομίας. Όσο μικρότερη θα είναι η ύφεση, τόσο περισσότερ­ο θα απομακρύνε­ται και η αναλογία του ΑΕΠ από το ψυχολογικό όριο του 200%. Στο βασικό σενάριο, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθε­ί στην περιοχή του 190%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece