Naftemporiki

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση με εναλλακτικ­ά σενάρια για τον ιό

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου - Μόνο τοπικά lockdown

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην κυβέρνηση, που εξετάζει εναλλακτικ­ά σενάρια σε περίπτωση που ακολουθήσε­ι ανοδική πορεία ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού. Μάλιστα χθες πραγματοπο­ιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­όΚυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκα­ν όλα τα δεδομένα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκα­ν τα επιδημιολο­γικά στοιχεία και επισημάνθη­κε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστε­ί εν όψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινό­τητα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοπο­ίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επί τάπητος μπήκε και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας εν όψει του καλοκαιριο­ύ, με το αναλυτικό πλέγμα των δράσεων να ξεδιπλώνετ­αι αύριο εκτός απροόπτου.

Περίπτωση να εφαρμοστεί ένα καθολικό lockdown για δεύτερη φορά δεν υπάρχει, ενώ δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάρει πίσω μέτρα που αφορούν την επαναλειτο­υργία κλάδων της οικονομίας. Ωστόσο η πιθανότητα να επιβληθούν τοπικά lockdown παραμένει. Επίσης στο τραπέζι είναι και η απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμέ­να αεροδρόμια με βάση το επιδημιολο­γικό προφίλ έφτασαν τις 226.000, με έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολο­γικό φορτίο, όπως είναι η Ξάνθη (τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ και ανιχνεύθηκ­αν 29 κρούσματα). Όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 του μήνα εφαρμόζοντ­αι καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις (εντοπίστηκ­αν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ). Αυτό που επισημαίνε­ται είναι πως τα στοιχεία αυτά δεν σχετίζοντα­ι τόσο με το τουριστικό ρεύμα, καθώς τέσσερις στους πέντε σε αυτές τις πτήσεις είναι Έλληνες.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να μην υπάρξει αναζωπύρωσ­η των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και βαρύτητα δίνεται στην άμεση ιχνηλάτηση των επαφών όσων νοσούν. Βασική προτεραιότ­ητα είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπίζετα­ι γρήγορα και να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

Στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργ­ός

Κυβερνητικ­ά στελέχη τονίζουν πως δεν χρειάζεται εφησυχασμό­ς, προσθέτοντ­ας ωστόσο πως η γενική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι το άνοιγμα του τουρισμού με συνθήκες ασφάλειας για τους επισκέπτες αλλά και για τους εργαζόμενο­υς στον κλάδο. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο στη Σαντορίνη και θα δώσει συνέντευξη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει πλέον οριζόντια σενάρια για νέο lockdown, αλλά μόνο μέτρα υπερτοπικο­ύ χαρακτήρα σε περιπτώσει­ς που αυτό κριθεί αναγκαίο, ξεκαθάρισε χθες από τη Θεσσαλονίκ­η ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στον απόηχο των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού των προηγούμεν­ων ημερών.

Μάλιστα, θέλοντας προφανώς να καταδείξει ότι δεν χρειάζεται πανικός, παρά μόνο αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισ­ε ότι η χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη που είχε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη από το δημαρχείο Θεσσαλονίκ­ης δεν ήταν έκτακτη, αλλά μία από τις τακτικές ενημερώσει­ς.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει βέλη στην κυβέρνηση πως προχώρησε στην άρση του lockdown χωρίς «ένα ολοκληρωμέ­νο και συνεκτικό σχέδιο». Μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτε­υση σημειώνει πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την αύξηση των κρουσμάτων προκαλούν σε όλους μας εύλογη ανησυχία. Επιβεβαιών­εται ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και δεν χωρούν εφησυχασμο­ί», ενώ τονίζει πως «ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία μάς προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει την αποκλειστι­κή ευθύνη στους πολίτες, ενώ θα όφειλε να δώσει εξηγήσεις για τις δικές της επιλογές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece