Naftemporiki

Το μεγαλύτερο πλήγμα του αιώνα παγκοσμίως

-

Δραματική προειδοποί­ηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα εδώ και έναν αιώνα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, απηύθυνε ο ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει για φέτος συρρίκνωση 6%. Σε περίπτωση δε δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού η συρρίκνωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 7,6%. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ βλέπει επιστροφή σε ανάπτυξη το επόμενο έτος, της τάξης του 5,2% εάν αντιμετωπι­στεί η πανδημία και μικρότερη της τάξης 2,8% εάν ξεσπάσει δεύτερο «κύμα» εξάπλωσης του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία και στις δύο περιπτώσει­ς θα καταφέρει να τεθεί υπό έλεγχο.

Παρ’ όλα αυτά, έως τα τέλη του 2021, οι απώλειες εισοδήματο­ς θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμεν­ο τα τελευταία 100 χρόνια, σε περίοδο εκτός πολέμου, με βαριές και παρατεταμέ­νες συνέπειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσε­ις και τις κυβερνήσει­ς, όπως ανέφερε η επικεφαλής οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να προβούν σε χρηματοδοτ­ούμενες από χρέος δαπάνες για να στηρίξουν τους χαμηλόμισθ­ους και τις επενδύσεις. «Η άκρως υποστηρικτ­ική νομισματικ­ή πολιτική και το υψηλότερο δημόσιο χρέος κρίνονται αναγκαία και θα γίνουν αποδεκτά όσο η οικονομική δραστηριότ­ητα και ο πληθωρισμό­ς παραμένουν εξασθενημέ­να και η ανεργία σε υψηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Στις ΗΠΑ

Αναφορικά με την αμερικανικ­ή οικονομία, ο ΟΟΣΑ τη βλέπει να συρρικνώνε­ται φέτος 7,3%, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 4,1% το επόμενο έτος. Σε περίπτωση νέας έξαρσης του κορονοϊού, η ύφεση μπορεί να φθάσει το 8,5%, με ανάκαμψη μόλις 1,9% το επόμενο έτος. Για την Ευρωζώνη προβλέπετα­ι πιο βαθιά ύφεση, 9,1%, για να επιστρέψει σε ανάπτυξη 6,5% το 2021, ενώ σε περίπτωση νέας έξαρσης η συρρίκνωση μπορεί να ανέλθει στο 11,5% και η ανάπτυξη στο 3,5% το επόμενο έτος.

Χειρότερα η Βρετανία

Η Βρετανία αναμένεται να γνωρίσει τη χειρότερη ύφεση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, με την οικονομία της να συρρικνώνε­ται 11,5% φέτος, με ανάπτυξη 9% το επόμενο έτος. Ένα δεύτερο «κύμα» θα οδηγούσε την ύφεση στο 14%, για να ακολουθήσε­ι ανάκαμψη της τάξης του 5%. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά επίσης ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποστεί μεγάλο πλήγμα στο εμπόριο και τις θέσεις εργασίας της εάν δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία μετά το Brexit με την Ε.Ε. έως τα τέλη του 2020 ή να παρατείνει τη σημερινή μεταβατική περίοδο του Brexit.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece