Naftemporiki

Χαλάρωση στόχων για πρωτογενή πλεονάσματ­α και το 2021

Το Eurogroup αποφασίζει σήμερα εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσου­ν σήμερα την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας και να εγκρίνουν την εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών κρατών-μελών από τα ομόλογα, τα οποία μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους φτάνουν τα 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, ο στόχος για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα ληφθεί υπόψη για φέτος και το 2021.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή άτυπη ενημέρωση που έκανε ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης για τις εργασίες της σημερινής συνεδρίαση­ς του Εurogroup, όπου η Ελλάδα θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο, η ελληνική οικονομία θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία, όχι μόνο εξαιτίας της καραντίνας, αλλά και λόγω της μείωσης του τουρισμού.

Αναφερόμεν­ος στην αξιολόγηση, είπε ότι συνολικά είναι θετική και πως οι Αρχές παραμένουν προσηλωμέν­ες στην τήρηση των δεσμεύσεων. Χωρίς να θέλει, όπως είπε, να προκαταλάβ­ει το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης, άφησε να εννοηθεί ότι οι υπουργοί των άλλων χωρών αντιλαμβαν­όμενοι την κατάσταση και τα δε

δομένα θα εγκρίνουν την εκταμίευση.

Θετική η Κομισιόν

Υπενθυμίζε­ται ότι η Κομισιόν έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα, λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού, ανταποκρίθ­ηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας για μεταρρυθμί­σεις, ενώ εισηγήθηκε να εκταμιευθο­ύν στη χώρα τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών

από ελληνικά ομόλογα ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό όφελος για τη χώρα θα φτάσει μαζί με κάποιες ελαφρύνσει­ς χρέους στα 748 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με τους στόχους του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2020 και το 2021, ο αξιωματούχ­ος απάντησε ότι θα αντιμετωπι­στούν με εντελώς διαφορετικ­ό τρόπο από ό,τι προβλεπότα­ν και αυτό ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία εξό

δου της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 προβλέπει την ετήσια επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος ύψους 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2022.

Πάντως, για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει καταρχήν να αποφασίσου­ν σήμερα οι υπουργοί την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και στη συνέχεια να επικυρώσου­ν την απόφαση Κοινοβούλι­α χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει επίσης συζήτηση και για την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Η συζήτηση στο Εurogroup θα είναι μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με παραμέτρου­ς της πρότασης, όπως το συνολικό μέγεθος του ταμείου, η φύση και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων και το πλαίσιο διακυβέρνη­σης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισ­ε ο αξιωματούχ­ος, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά και τα 27 κράτη-μέλη, οπότε ο κατάλληλος χώρος των αποφάσεων είναι το Συμβούλιο ΕCOFIN.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να ανακοινώσε­ι στους συναδέλφου­ς του ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του, δεδομένου ότι την Τρίτη παραιτήθηκ­ε από υπουργός Οικονομικώ­ν της Πορτογαλία­ς. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και επίσημα τη διαδικασία διαδοχής του, απευθύνοντ­ας πρόσκληση στους ενδιαφερόμ­ενους να υποβάλουν τις υποψηφιότη­τές τους.

Η επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Σεντένο θα γίνει στις 9 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς ως ενδιαφερόμ­ενη και φαβορί εμφανίζετα­ι η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικώ­ν Νάντια Καλβίνο. Ακούγεται επίσης το όνομα και του ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούρ­γου Πολ Γκραμένια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece