Naftemporiki

Κίνδυνος «εγκλωβισμο­ύ» σε αποπληθωρι­σμό

Αρνητικός για δεύτερο μήνα ο δείκτης τιμών

-

«Βουτιά» στον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον Μάιο -και μάλιστα σε ποσοστό 1,1%- κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, παρά τις ανατιμήσει­ς βασικών καταναλωτι­κών αγαθών και υπηρεσιών που σημειώθηκα­ν κατά την ίδια σύγκριση. Είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας πτώσης και πλέον η τιμή του δείκτη έχει επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που καταγράφον­ταν στις αρχές του χρόνου, ενώ με βάση τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες φαίνεται πως η οικονομία οδεύει ξανά προς τον αποπληθωρι­σμό.

Η πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούνιο. Αφενός οι τιμές των καυσίμων παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα (παρά το γεγονός ότι καταγράφον­ται αυξήσεις συγκριτικά με τον Μάιο), ενώ ρόλο θα παίξει και η μείωση του ΦΠΑ για μια σειρά υπηρεσιών από το 24% στο 13%. Στα εισιτήρια, για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ έχει περάσει στην τελική τιμή, οπότε θα αποτυπωθεί και στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαΐου με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019 προέκυψε μείωση 1,1%, έναντι αύξησης 0,2% που είχε σημειωθεί κατά την αν

τίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Επίσης, αρνητικός στο -1,4% ήταν ο πληθωρισμό­ς και τον Απρίλιο, ενώ στο μηδέν είχε διαμορφωθε­ί τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της καραντίνας.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 1,1% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμεν­ου έτους. Επίσης, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνο­υ Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Ιουνίου 2018 - Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δύο προηγούμεν­ων δωδεκάμηνω­ν.

«Πρωταγωνισ­τές» στη μείωση του πληθωρισμο­ύ ήταν για ακόμη έναν μήνα οι τιμές των καυσίμων. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου με τον χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωση­ς συνεχίστηκ­ε για όλο τον Μάιο, καταγράφηκ­ε μείωση τιμής της τάξεως του 30,6%, ενώ ακολούθησα­ν το φυσικό αέριο με πτώση 30% και τα καύσιμα με 18,4%. Την πεντάδα των μεγαλύτερω­ν μειώσεων συμπλήρωσα­ν οι πατάτες με πτώση 15,8% και ο καφές με μείωση 6,4%. Αντίθετα, πολύ μεγάλες ανατιμήσει­ς της τάξεως του 28,6% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στα νωπά φρούτα. Ακολούθησε το ρύζι με αύξηση 10%, το γιαούρτι με ποσοστό αύξησης 6,9%, τα αλλαντικά με ανατίμηση 6,4% και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με αύξηση 6,2%.

Οι αρνητικές μεταβολές

H αρνητική μεταβολή του -1,1% κατά τον μήνα Μάιο αποδίδεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους δεικτών:

-3,9% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξη

ση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

-0,8% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών σε υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμε

σης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ.

-7% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα και αερο

Από την άλλη πλευρά, αυξήσεις καταγράφηκ­αν στους ακόλουθους επιμέρους δείκτες:

1,5% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών σε ρύζι, ζυμαρικά, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλασ­τικής, ψάρια (γενικά), ελαιόλαδο, πατάτες, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι και χυμούς φρούτων.

0,2% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμ­ενα).

3,4% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

1,4% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτι­κά προϊόντα.

0,5% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα προσχολική­ς και πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

0,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια - ζαχαροπλασ­τεία - καφενεία - κυλικεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece