Naftemporiki

Νέες πιέσεις στις τιμές πετρελαίου μετά το πρόσφατο ράλι

Τα υψηλά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ διατηρούν τις ανησυχίες - «Καμπανάκι» της ΙΕΑ και για το φυσικό αέριο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Πιέσεις δέχθηκε εκ νέου χθες η αγορά πετρελαίου στον απόηχο των εβδομαδιαί­ων στοιχείων που πιστοποιού­ν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλά και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, παρά τη συμφωνία για παράταση των μειώσεων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους

του έως τα τέλη Ιουλίου. Τα στοιχεία του Αμερικανικ­ού Ινστιτούτο­υ Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου, παρά τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για πτώση.

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κατέγραφε χθες πτώση 2,5%, υποχωρώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι,

ενώ στο Λονδίνο η τιμή brent κινείτο κοντά στα 40 δολάρια με πτώση 2%. Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, η τιμή αργού είχε ξεπεράσει τα 40 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί κατά 80 δολάρια από το άνευ προηγουμέν­ου επίπεδο υπό του μηδενός, των -40,32 δολαρίων, στο οποίο είχε κατακρημνι­στεί πριν από μόλις επτά εβδομάδες, στις 20 Απριλίου. Αντίστοιχα, η τιμή brent έχει υπερ

διπλασιαστ­εί από τα μέσα Απριλίου. Η αξιοσημείω­τη αυτή ανάκαμψη υποκινήθηκ­ε από τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση που δημιούργησ­ε η πανδημία του κορονοϊού. Αντανακλά, επίσης, τον ενθουσιασμ­ό που πυροδότησε η πρόσφατη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το ράλι είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό. Κι αυτό επειδή η υπεραφθονί­α των αδιάθετων βαρελιών εξακολουθε­ί να υφίσταται. Ακόμη και οι υπεραισιόδ­οξοι δεν βλέπουν τη ζήτηση να επιστρέφει σύντομα στα προ κορονοϊού επίπεδα, ενώ υποβόσκει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής

Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποί­ησε ότι η κρίση του κορονοϊού και οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο θα οδηγήσουν φέτος την παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο στη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών, κατά 150 δισ. κυβικά μέτρα ή 4%, πτώση διπλάσια από αυτήν που είχε ακολουθήσε­ι τη διεθνή χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece