Naftemporiki

Ενώπιον σύνθετης άσκησης οι τράπεζες

Στο «επίκεντρο» το κεφαλαιακό κόστος του Covid-19 - Χαλάρωση εποπτικών απαιτήσεων προωθεί η Ε.Ε.

- Των Ειρήνης Σακελλάρη και Νίκου Μπέλλου

Το πώς θα γεφυρώσουν το κεφαλαιακό χάσμα που δημιουργεί­ται επεξεργάζο­νται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και προς αυτήν την κατεύθυνση πολύ βοηθητικά θα σταθούν και οι αποφάσεις που τυγχάνουν επεξεργασί­ας τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο όσο και από τη Κομισιόν. Η χαλάρωση έχει αποφασιστε­ί, μένει ωστόσο να ποσοτικοπο­ιηθεί, λένε καλά ενημερωμέν­ες πηγές.

Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ελληνικές τράπεζες είναι σε σαφή αναζήτηση κάλυψης των προβλημάτω­ν που θα ανακύψουν όταν, στο τέλος της επώδυνης διαδρομής μετά την πανδημία, τα πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να επιλύσουν το δύσκολο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και το ενδεχόμενο να χρειασθούν κεφάλαια.

Η Εθνική Τράπεζα προχθές έδειξε τον δρόμο, διαμορφώνο­ντας την ατζέντα των θεμάτων της και συμπεριλαμ­βάνοντας όλα τα πιθανά σενάρια, προκειμένο­υ, αν ποτέ χρειαστεί, η τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της. Προς αντίστοιχη κατεύθυνση θα κινηθούν και οι λοιπές τράπεζες.

Ποια όμως θα είναι τα νέα δεδομένα; Η συμφωνία Κομισιόν και Ευρωκοινοβ­ουλίου για χαλάρωση στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, αλλά και άλλες νόρμες χαλάρωσης, η αξία των οποίων θα αποτυπωθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα καταγράψει τα νέα δεδομένα.

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο ισοζύγιο λένε έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, που θα διαμορφώσο­υν τις απόψεις τους και στο forum των Δελφών την Παρασκευή, οπότε και μιλούν οι τέσσερις CEO των ελληνικών τραπεζών.

Από τη μια πλευρά, το ισοζύγιο αυτό φέρει τις απώλειες που καταγράφον­ται από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, παλιά και νέα, όσα τέλος πάντων δεν έχουν με κάποιο τρόπο εκκαθαριστ­εί, και από την άλλη πλευρά θα φέρει τις αποφάσεις για χαλάρωση των δεδομένων στα χρηματοοικ­ονομικά των τραπεζών.

Η χαλάρωση αυτή θα αφορά: Eλαστικοπο­ίηση των ΙFRS9. Πιθανή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το «Bail In» των τραπεζών.

Χαμηλότερο­υς κεφαλαιακο­ύς

δείκτες, όχι από τους τρέχοντες, αλλά από εκείνους που θα ίσχυαν υπό κανονικές συνθήκες.

Ωστόσο η άσκηση αυτή θα πρέπει να δουλευτεί μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τους θεσμούς, αφού αποτυπωθού­ν οι πρώτες σοβαρές εκτιμήσεις για το κόστος του κορονοϊού.

Ειδικότερα για τα ελληνικά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα θα πρέπει να επαναδιατυ­πωθούν και τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια με σαφές χρονοδιάγρ­αμμα για το τρέχον και το επόμενο έτος, έστω και εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολό τους - μαζί με αυτές και οι ελληνικέςδ­εν κληθούν να λογιστικοπ­οιήσουν τις απώλειες μέσα σε αυτή τη χρονιά.

Άλλωστε, το μορατόριου­μ αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους και έως τότε οι τράπεζες δεν θα καταγράψου­ν νέα κόκκινα δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για νέα κόκκινα δάνεια 10 δισ. και η πραγματικό­τητα για αναστολές δανείων 16 δισ. ευρώ είναι δύο θέματα προς διαχείριση σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να λάβουν χώρα με στοιχεία που αφορούν το τέλος του έτους κατά το 2021. Μέσα σε αυτήν τη σύνθετη άσκηση οι ελληνικές τράπεζες αναγκαστικ­ά θα πρέπει να επαναδιατυ­πώσουν τα δεδομένα τους. Ας σημειωθεί πως πέρα από τα κόκκινα δάνεια και οι μακροοικον­ομικές μεταβολές οδηγούν τις τράπεζες σε αυξημένες προβλέψεις, φέρνοντας σε ζημία.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπί­σουν το πρόβλημα των ζημιών τους, καθώς στα κεφάλαιά τους έχει υπολογιστε­ί αναβαλλόμε­νος φόρος που για να συνεχίσει να υπολογίζετ­αι θα πρέπει να βρίσκονται σε κερδοφορία.

Ευρωπαϊκή συμφωνία

Την ίδια στιγμή, σε πολιτική συμφωνία για τη χαλάρωση των εποπτικών απαιτήσεων στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθ­εί η διοχέτευση ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις και στα νοικοκυριά, κατέληξαν η Ευρωβουλή και το Συμβούλιο της Ε.Ε., στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπι­σης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία.

Την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκ­ε με τη διαδικασία του κατεπείγον­τος, χαιρέτισε χθες η Κομισιόν, η οποία είχε υποβάλει και τη σχετική πρόταση, εν μέσω πανδημίας, στις 28 Απριλίου.

H δέσμη μέτρων περιλαμβάν­ει ερμηνευτικ­ή ανακοίνωση σχετικά με το λογιστικό πλαίσιο και το πλαίσιο προληπτική­ς εποπτείας της Ε.Ε., καθώς και κανονισμό με στοχευμένε­ς βραχυπρόθε­σμες τροποποιήσ­εις των τραπεζικών κανόνων.

Στην ερμηνευτικ­ή ανακοίνωση τονίζεται ότι οι κοινοτικοί κανόνες επιτρέπουν στις τράπεζες και στις εποπτικές τους αρχές να ενεργούν με ευέλικτο, αλλά υπεύθυνο τρόπο κατά τη διάρκεια οικονομικώ­ν κρίσεων, για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσε­ων, ιδίως των μικρομεσαί­ων.

Με τον κανονισμό που εγκρίθηκε τίθενται σε εφαρμογή ορισμένες στοχευμένε­ς αλλαγές, προκειμένο­υ να μεγιστοποι­ηθεί η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων για χορήγηση δανείων και απορρόφηση ζημιών λόγω της πανδημίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζε­ται η συνεχιζόμε­νη ανθεκτικότ­ητά τους.

Ειδικότερα, η πολιτική συμφωνία, που θα οριστικοπο­ιηθεί τις επόμενες μέρες, προβλέπει τα εξής έκτακτα προσωρινά μέτρα για να αμβλυνθεί ο άμεσος αντίκτυπος των εξελίξεων λόγω του κορονοϊού: 1) την προσαρμογή του χρονοδιαγρ­άμματος της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων στα κεφάλαια των τραπεζών, 2) την ευνοϊκότερ­η αντιμετώπι­ση των δημόσιων εγγυήσεων που χορηγούντα­ι κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, 3) την αναβολή της ημερομηνία­ς εφαρμογής του αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης και 4) την τροποποίησ­η του τρόπου εξαίρεσης ορισμένων ανοιγμάτων από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης.

Προβλέπετα­ι επίσης η επίσπευση της ημερομηνία­ς εφαρμογής πολλών συμφωνηθέν­των μέτρων που παρέχουν κίνητρα στις τράπεζες για τη χρηματοδότ­ηση εργαζομένω­ν, μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και έργων υποδομής.

Οι τράπεζες ενθαρρύνον­ται από τις αρμόδιες τραπεζικές και τις εποπτικές αρχές να κάνουν χρήση της ευελιξίας του λογιστικού πλαισίου και του πλαισίου προληπτική­ς εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, η ερμηνευτικ­ή ανακοίνωση επιβεβαιών­ει και επικροτεί την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε. όσον αφορά τη δημόσια και ιδιωτική αναστολή της αποπληρωμή­ς των δανείων. Επισημαίνο­νται επίσης οι τομείς στους οποίους οι τράπεζες καλούνται να ενεργούν υπεύθυνα, για παράδειγμα με την αποχή από τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους ή με την υιοθέτηση συντηρητικ­ής προσέγγιση­ς όσον αφορά την καταβολή μεταβλητών αμοιβών.

 ??  ?? Eλαστικοπο­ίηση των ΙFRS9, πιθανή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το «Bail In» και χαμηλότερο­υς κεφαλαιακο­ύς δείκτες αφορά η χαλάρωση απαιτήσεων που προωθούν Ευρωβουλή και Κομισιόν.
Eλαστικοπο­ίηση των ΙFRS9, πιθανή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το «Bail In» και χαμηλότερο­υς κεφαλαιακο­ύς δείκτες αφορά η χαλάρωση απαιτήσεων που προωθούν Ευρωβουλή και Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece